Општина Соколац издвојила је 1.000.000 КМ за водовод Озерковићи са којег ће вода потећи крајем новембра за више од 75 домаћинстава у пет соколачких села према сусједној Рогатици, рекао је начелник ове општине Милован Бјелица.

Он је навео да је изграђен примарни и секундарни вод укупне дужине 10.000 метара и да је у току израда прикључака за домаћинства, за Манастир Свете Тројице у Озерковићима и гробљанску капелу у Ђедовцима.

Бјелица каже да ће за свако домаћинство прикључак коштати 800 КМ на дијелу водовода изграђеног за села Ђедовци, Озерковићи, Казимеровићи, Загајеви и Врбарје на подручју општине Соколац.

Он је потсјетио да је изградња водовода заједнички пројекат општина Соколац и Рогатица укупне вриједности скоро 7.000.000 КМ.

Према његовим ријечима, овај систем са неколико изграђених резервоара напаја се са водовода Биоштица на подручју Сокоца.

Завршетком водовода, како каже, воду ће добити 26 села ширег платоа према Госини на подручју Рогатице и пет рубних соколачких села у којима су великим дијелом повратничка домаћинства.

„Реализацијом цјелокупног пројекта воду ће добити 550 домаћинстава у 28 села од Стјеница и Сочица до Госине на подручју општине Рогатица и у пет рубних села на југозападном дијелу Гласиначког поља на подручју општине Соколац“, појаснио је Бјелица.

Он је додао да се дио водовода у овој локалној заједници гради у оквиру треће компоненте великог пројекта „Снабдијевање водом и канализација општине Соколац“ чија је реализација почела 2013. године.

Бјелица је навео да се водовод гради углавном донаторским средствима од којих су знатан дио издвојили Међународни фонд за развој пољопривреде у БиХ (ИФАД), Турска развојна агенција ТИКА, Савјет министара, општине Соколац и Рогатица, те фондови и министарства за повратак и рурални развој на свим нивоима власти у БиХ.

У породици Деливоја Мијатовића у селу Загајеви кажу да су уплатили своју обавезу за прикључак, јер им водовод који чекају скоро 70 година значи све за одржавање куће и имања на коме се баве производњом млијека и романијског кајмака.

Највећи број домаћинстава у овом крају, како кажу, снабдијева се водом из старих бунара или чатрња у које цистернама довозе воду из околних села или са Сокоца удаљеног петнаестак километара.