Алфабет Инкс Гугл објавио је да је остварио “квантну надмоћ” својим квантним компјутером које је у неколико минута ријешило сложени проблем за који би данашњим најснажнијим суперрачунарима требале хиљаде година, преносе агенције о студији објављеној у сриједу.

“Гуглови” научници очекују да ће квантни рачунари за неколико година остваривати напредак у подручјима као што су вјештачка интелигенција, хемија, преноси агенција Ројтерс и подсјећа да су научници десетљећима радили на квантним рачунарима јер она обећавају много веће брзине.

Та феноменална брзина, убрзање у поређењу са свим познатим класичним алгоритмима експеримент је квантне надмоћи, цитира Франс прес реченицу из студије коју су научници објавили у часопису “Натуре”.

У класичним рачунарима мјерна јединица је “бит” и може имати вриједност или 1 или 0. Међутим, мјерна јединица квантног рачунара је кубит (квантни бит) и може истовремено имати обје вриједности – и 1 и 0.

Та појава отвара врата за обављање бројних калкулација истовремено, али кубити морају бити синхронизовани кориштењем квантног учинка познатог као квантно спрезање. Ипак, ту постоји проблем: научници морају охладити кубите до готово апсолутне нуле да ограниче вибрације или “буку” која иначе изазива погрешке у прорачунима.

Научници су се годинама борили да изграде уређаје с довољно кубита који ће бити конкурентни конвенционалним компјутерима.

“Гуглов” процесор Сикамор има 54 кубита, а један од њих није радио, па је уређај функционисао с 53 кубита.

Џон Мартинис и његове колеге дали су процесору задаће које је Сикамор могао обавити за 3 минуте и 20 секунди. Тврде да би, насупрот томе, најбољем свјетском суперрачунару требало за исту задаћу 10.000 година.

– То је импресиван уређај и, наравно, импресивна прекретница. Међутим, ми смо још десетљећима далеко од квантног рачунара који ће моћи ријешити проблеме које желимо – рекао је проф. Џонатан Опенхајм из УЦЛ-а, који није судјеловао у студији.

Сличну оцјену су изнијели и научници у Њујорк тајмсу, написавши да је постигнути успјех нешто попут лета браће Рајт 1903. Био је то доказ да је нешто могуће, али ће требати године да се оствари пуни потенцијал.

Супарничка компанија ИБМ, која такође развија квантне рачунаре, доводи у питање неке “Гуглове” бројке.

– Мислимо да идеална симулација исте задаће могу бити изведене на класичном систему у року од 2 и по дана с много већом поузданошћу – казали су научници из ИБМ-а Едвин Педно, Џон Гунел и Џеј Гамбета.

Такође доводе у питање “Гуглову” дефиницију “квантне надмоћи”.

– Прво зато што по самој дефиницији тај циљ није постигнут. Али понајприје зато што квантни компјутери никада неће “надмоћно” овладати над класичним рачунарима, већ ће прије радити усклађено с њима јер свако од њих има своје јаке стране – упозоравају они, јавља Хина.