У задњих пар година смо безброј пута чули тврдњу да је за добро здравље потребно направити 10 000 корака дневно. Овај број је чак унет у фитнес апарате и фиксиран као један од важнијих циљева. Порекло ове тврдње није потпуно јасно. Зна се да се као идеја појављује у склопу јапанског педометра још шесдесетих година прошлог века.

Да ли онда 10 000 корака дневно стварно представља магични број у служби здравља?

Повећана физичка активност несумњиво повољно утиче на здравље. Једна од студија тврди да број пређених корака има већи утицај на здравље од саме брзине прављења тих корака. За многе старије или неактивне особе, 10 000 корака дневно звучи застрашујуће. Код до тада неактивних или старијих особа, повећање од само 2000 корака дневно може да има благотворно дејство на здравље.

У многобројним студијама се говори у прилог брзом хода и о вредности умерене физичке активности на здравље човека. Брзоходачи чак и у случају увећане телесне тежине имају дужи животни век. Идеја да је “више боље”, не мора овде да буде применљива и чак у појединим случајевима може имати и супротан ефекат – нарушавање здравља.

Здравствени радници и стручњаци тврде да би одрасли требало најмање 2,5 сата дневно да се баве умереном физичком активношћу или 75 минута активношћу јачег темпа уз додатне вежбе за јачање мишића. Деца и тинејџери треба да су активни барем један сат дневно.

Физичка активност подстиче боље расположење, увећава ниво енергије, обезбеђује бољи сан и когнитивне способности, регулише крвни притисак и остала мерила физичког здравља. Током вежбања, у мозгу се ослобађају хемикалије које одржавају здравље можданих ћелија и утичу на раст нових крвних судова. Физичка активност може и да умањи ризик од депресије.

Савремена сатница наших живота са продуженим боравком у колима, за радним столом и у школској клупи или уз телевизор, сама по себи не обезбђјује минимум препоручене количине физичке активности. Корисна физичка активност не мора да буде изузетно напорна да би била ефектна. Умерена физичка активност се препоручује особама свих узраста. Кључне речи су не само умереност и упорност, већ и опрезност. Претеривање у нашем стремљењу да се остваримо на послу, у приватном животу и вежбањем одржимо добро здравље, може да води и ка повредама.

Сами изаберите да ли ћете редовно ићи у умерено брзу шетњу или ћете редовно и умереног интензитета вежбати у теретани.