Фото: СРНА

Више од двије године након што је изграђен Државни затвор у Источном Сарајеву још увијек није званично почео са радом. То ће се, према најавама министра правде Јосипа Грубеше, догодити на прољеће 2020. године – пише Патриа.

Првобитно је изградња Државног затвора почела 2007. године, а настављена је у августу 2014. године. Иако изграђен још 2017. године никада није почео са радом.

Савјет министара БиХ је на приједлог Министарства правде, 15. октобра ове године дало сагласност на Правилник о унутрашњој организацији Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера Босне и Херцеговине. Усвајањем овог правилника стварају се сви увјети за стављање Завода у функцију.

Затвор је капацитета 348 затвореника/притвореника, али постоји могућност и повећања капацитета уколико ћелије буду двокреветне. У овом затвору казну ће издржавати осуђеници Суда БиХ.

Ускоро би требао бити извршен пријем радника Државног затвора, а према процјени потребно је око 280 особа међу којима је највећи број чувара.

Укупан пројекат изградње Државног затвора коштао је око 80 милиона КМ.