Федерални министар расељених особа и избјеглица Един Рамић данас је са начелницима општина Соколац и Трново, Милованом Бјелицом и Ибром Берилом, потписао Споразум о удруживању средстава за санацију и асфалтирање путног правца Пећник – Кути у Општини Соколац.

Ријеч је о путном правцу који има велики значај за повратничку заједницу на овом подручју. Укупна вриједност радова износи 60 хиљада КМ, од чега су по 20 хиљада КМ осигурали Федерално министарство расељених особа и избјеглица те опшине Соколац и Трново.

Санација и изградња локалних путева имају веома значајну улогу у побољшању саобраћајне комуникације те услова живота повратника. Када удружимо средства са локалним заједницима онда имамо брже и веће резултате. Тако је и у овом конкретном примјеру, двије општине, Соколац и Трново су показали интерес за заједничку сарадњу и ми ћемо заједно санирати и асфалтирати путни правац Пећник-Кути чија је укупна дужина 1.500 метара. Засигурно ће овај локални пут имати кључну улогу у одрживости повратка на овом подручју, повезати мјесну заједницу са двије општине те олакшати приступ бројним потребама повратника”, казао је федерални министар Един Рамић.

Начелник Општине Соколац Милован Бјелица, чија је општина у потписаном споразуму носилац пројекта истакао је важност овог пројекта, али и сарадње са лакалним заједницима и другим нивоима власти..

“Ми смо из општине Соколац прије мјесец дана упутили захтјев Федералном министарству расељених особа и избјеглица за додјелу новчаних средстава за санацију путног правца Пећник – Кути, а на основу исказане потребе мјештана повратника насељеног мјеста Кути у Сокоцу. Чињеница јесте да је путем донација и личног учешћа повратника обновљено око 65 повратничких објеката у овој општини, али за егистенцију је потребна и адекватна путна комуникација. Ево врло брзо смо се организовали и већ данас потписали споразум”, казао је начелник Сокоца Милован Бјелица.

Важност санирања и изградње овог пута препознала је и општина Трново.

“Пројекти инфраструктуре јачају развој овог краја и свакако ће бити од користи за све наше грађане, а посебно повратнике. Општина Трново ради бољих услове живота и рада повратника, те повезивања са административним центрима препознала је овај захтјев те учествујемо са трећином средстава. Без путне комуникације нема ни одрживости а ни развоја локалних заједница”, поручио је начелник Трнова Ибро Берило.

Иначе, Федерално министарство расељених особа и избјеглица је у буџету за 2019. годину за инфраструктурне пројекте у повратничким срединама на простору цијеле Босне и Херцеговине осигурало укупна средства у износу од око 7,5 милиона КМ.