Скоро десет година трајали су радови на повезивању Србије и Бугарске модерном саобраћајницом у шест трака. Инжењери из Коридора Србије не крију да су одахнули што је овај пројекат коначно завршен.

Иза њих су остали сви проблеми – од клизишта, лоших пројеката, пробијених рокова, до несавјесних извођача. Пред њима су сада само километри новог пута.

Екипа Новости увјерила се да су сви грађевински радови на посљедњој дионици од тунела Банцарево до Црвене Реке, на Источном краку Коридора 10, у дужини од 12,3 километра – завршени.

Уз њих ће у суботу, 9. новембра, у саобраћај бити пуштено и 9,4 километра од Просека до уласка у тунел, који су асфалтирани још 2017. године. Тако ће коначно бити комплетиран цијели крак ка истоку, дужине 87 километара.

Са обје стране ове модерне саобраћајнице пред возаче ће “излијетати” каскаде преливене арматуром и бетоном и степенице направљене од наслаганог камења, које сада дјелују као украс. Али, оне нису ту због љепоте, већ како би зауставиле чак 27 косина, које су пријетиле да се обруше на пут током изградње ове захтјевне дионице.

Да би становнике насеља Глоговац и Црвена Река заштитили од буке камиона и звука сирена са ауто-пута, неимари су поставили више од три километра зидова за заштиту од буке, којима доминирају боје српске тробојке.

Измјештени су бројни далеководи свих напонских нивоа који су били на траси ове модерне саобраћајнице.

У посљедњих неколико мјесеци радило се често и у три смјене, како би се сви радови завршили. Било је ангажовано око 200 радника и више од 120 јединица механизације, преносе Новости.