Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је очекивање да ће сви посланици на сутрашњој посебној сједници Народне Скупштине показати довољно политичког јединства о стварима стратешки важним за Српску.

Цвијановићева је указала на потребу да сви посланици једноставним и јасним рјечником кажу шта се то дешавало у оквиру овакве БиХ.

– За очекивати је од свих парламентраних политичких партија у Републици Српској да окажу одговорност према Дејтонском споразуму, дејтонској позицији Републике Српске и да сви желе да бране ту њену позицију – рекла је Цвијановићева данас новинарима у Бањалуци, након сједнице Сената Републике Српске.

Она је навела да је Сенат Републике Српске апеловао да сви, са довољно политичке зрелости и озбиљности, разумију важност да се чува Дејтонски споразум, али и да се идентификују све девијације настале усљед неуставне трансформације.

– У оквиру БиХ данас као нигдје у цивилизованом свијету имате устав који каже једну ствар, а онда у пракси имате нешто сасвим друго – појаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да је једном приликом у разговору са једним високопозиционираним странцем указала на неке ствари на шта је он одговорио да овдје постоје рјешења која су законита, јер су донесени закони, али нису уставни, те додала да је ова тема за размишљање за све правнике, политичаре и грађане.

– Ми данас живимо са посљедицама експеримента у које је неко залазио са намјером да се оно што је децентрализовано централизује, а без свијести о томе какве ће то ефекте произвести – истакла је Цвијановићева.

Она је додала да ти странци у својим земљама никада не би дозволили да имају стране судије у Уставном суду, те напоменула како су све промјене Устава БиХ довеле до одређених катастрофалних посљедица.

– Инститиције БиХ које су направљене преносом надлежности нису ефикасније, боље, јефтиније и прихваћеније од грађана. Данас немамо уређенији живот у оквиру БиХ. Народи у БиХ се не цијене више и не ослањају једни на друге и немају већег међусобног повјерења – указала је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да није имала никакве разговоре са представницима опозиционих политичких странака о сутрашњој посебној сједници Народне скупштине за коју је рекла да је довољан форум да се сутра покаже политичко јединство политичких странака из Републике Српске.

Она је подсјетила да је раније, заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, разговарала са лидерима СДС Мирком Шаровићем и и ПДП Браниславом Бореновићем у припреми једног другог састанка у Србији.

– Тада смо се на одређен начин бавили и питањем Народне скупштине, прављења одређених материјала. Све што је изашло са тог састанка била је прича ето нећу да се повучем са својих фотеља у Сарајеву – додала је Цвијановићева.