Фото: Јелена Маринковић

Поводом Дана примирја у Првом свјетском рату – 11. новембра, представници Градске управе, општине Соколац, Амбасаде Србије у БиХ и Удружења потомака и поштовалаца 1912 – 1918. године положили су вијенце на Споменик солунским борцима у Сокоцу.

Отправник послова Амбасаде Србије у БиХ Дамир Ковачевић истакао је да, у име херојства људи чија су имена исписана на споменику у Сокоцу, морамо слиједити оно што су они урадили прије стотину година.

– Показали су нам да Срби када су јединствени и имају у виду општи интерес, а не лични, могу постићи све – поручио је Ковачевић.

Фото: Јелена Маринковић

На Споменику солунских бораца уписана су имена 363 добровољца са подручја Романије.

– Неки подаци недостају споменику, јер је накнадно утврђено још 40 имена. На примјер, Милија Ђурковић из Газивода био је учесник у Балканским ратовима, као и у Првом свјетском рату; пуних седам година провео је у рату, а његово име није уписано на споменик. Овом приликом извињавамо се његовим потомцима, а у наредном периоду настојаћемо да објединимо сва имена и достојно им се одужимо – казао је Миливоје Јанковић, испред Удружења потомака и поштовалаца 1912 – 1918. године.

Фото: Јелена Маринковић

Начелник Сокоца Милован Бјелица захвалио је представницима Амбасаде Србије у БиХ, који сваке године својим присуством увеличавају обиљежавање овог дана у Сокоцу.

– Романија и Соколац и данас показују да никада нису подржавали окупацију, већ да се овдашње становништво одувијек борило за слободу и правду. У име његовања традиција и успомена на наше претке, дали смо приоритет изградњи и одржавању споменика. Настојаћемо да на тај пут усмјеримо и генерације које долазе – истакао је Бјелица.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се сваке године 11. новембра, а као мотив за амблем овог датума користи се цвијет Наталијине рамонде.