Представници ЕУФОР ЛОТ тима из Вишеграда данас су посјетили општину Соколац како би разговарали са начелником Милованом Бјелицом о развоју функционисању ове локалне заједнице.

На састанку се разговарало о до сада спроведеним активностима и пројектима на подручју општине Соколац, а посебно интересовање гости из Словачке изразили су за стање у области привреде, здравста и образовања. Представнике ЛОТ – тима из Вишеграда начелник Бјелица упознао је и са израдом Стратешког плана развоја општине од 2020. до 2030. године и свих пратећих аката и пројеката који произилазе из овог веома важног документа, као и са привредним потенцијалом на подручју општине – посебно се осврнувши на предузећа која добро послују. Бјелица је присутне упознао и са битним пројектима који су урађени у протеклом периоду, посебно поменувши пројекат „Реконструкција водоводне и канализационе мреже“, који је од великог значаја за локално становништво, јер је трајно рјешен дугогодишњи проблем снабдјевања водом у многим мјесним заједницама. Он је говорио и о другим пројектима на подручју општине Соколац.

– У склопу пројекта „Затварање колективних центара и алтернативног смјештаја –ЦЕБ II“, Развојна банка Савјета Европе, дала је сагласност општини Соколац за изградњу 64 стамбене јединице које су у завршној фази изградње. Вриједност пројекта је 2,2 милиона КМ, истакао је Бјелица.

Оно што је такође битно поменути, према ријечима Бјелице јесте добра сарадња општине Соколац и њеног руководства са представницима Европске уније у БиХ, амбасадама многих иностраних земаља, као и са невладиним сектором.

– Добру сарадњу имамо са невладиним сектором, разним удружењима грађана, затим са организацијама ОСЦЕ, УНЕСKО и УСАИД-ом. У доброј сарадњи са Европском инвестиционом банком, Европском банком за обнову и развој и Свјетском банком реализујемо већину пројеката. Општина је отворена и за инвестиције, а сваким даном све је више интересаната који би улагали на подручје наше локалне заједнице, а све у циљу бољег живота нашег становништва, додао је Бјелица.

Чланови ЕУФОР ЛОТ тима изразили су задовољство добром сарадњом са представницима локалне управе у Сокоцу.

– Општина Соколац налази на територији коју покрива ЕУФОР ЛОТ кућа Вишеград, а ми циклусно правимо посјете и састанке са представницима локалних заједница , а све у циљу размјене искустава и упознавања са радом управе општина, као и о реализацији пројеката у протеклом периоду. Сарадња је увијек на завидном нивоу и очекујемо да ће тако бити и у будуће, истакли су на данашњем састанку гости из Словачке.

Систем ЛОТ представља информативну службу ЕУФОР-а, са 17 кућа с тимовима за везу и осматрање директно на терену, који одржавају блиске контакте са становништвом, локалним агенцијама за провођење закона, локалним самоуправама и о томе свакодневно извјештавају главну команду.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.