На Сокоцу ће у петак, 15. новембра, у организацији локалног Спортско-риболовачког друштва “Биоштица”, бити одржан протест због најављене изградње мале хидроцентрале на Каљини.

Реагујући на информацију да ће општина Соколац ући у процедуру издавања грађевинске дозволе за изградњу мале хидроцентрале на Каљини, управни одбор Спортско-рибловачког друштва “Биоштица” донио је одлуку да се свим законским средствима противи таквој одлуци.

Из “Биоштице” истичу да хидроцентрала, која се гради на њиховом бисеру Каљини зарад користи неколико људи, неће донијети ништа добро регији.

Предсједник овог риболовачког друштва Здравко Арбиња изјавио је да је ријеч о скупу против изградње мини хидроцентрале на Каљини и свим другим ријекама у окружењу, те да на протесту очекује око хиљаду учесника.

Арбиња је нагласио значај природе за човјека, па и благодети која окружује водотокове у овој регији.

Он је нагласио да су чланови “Биоштице” од 2016. године новим плановима и низом активности учинили много на оживљавању и заштити ријека на подручју ове општине и организовали дружења и такмичења на којима су учествовали риболовци из свих крајева БиХ.

“Ми смо у друштву окупили млађе људе који његују и воле природу, те смо задњих година много урадили да је сачувамо, очистимо и бранимо од свих фактора који је уништавају”, наводи Арбиња.

У Полицијској станици Соколац поврдили су да је скуп против изградње мале хидроцентрале на Каљини пријављен за петак, 15. новембар, на платоу испред зграде општине.

Протест ће бити одржан испред зграде општине Соколац са почетком у 13.00 часова.

На недавно одржаном састанку начелника општине Милована Бјелице са представницима Комисије Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске договорено је да ће Соколац ући у процедуру издавања грађевинске дозволе за изградњу мале хидроцентрале снаге 300 киловата на ријеци Каљини, вриједности 1.500.000 КМ.