Сиријске власти и народ Сиријске Арапске Републике ни на који начин неће пристати на подјелу земље, изјавио је предсједник Башар Ел Асад.

Он је рекао у интервјуу Спутњику да је Дамаск одржавао контакт са Курдима са сјевера Сирије током сукоба у Сирији иако су му биле познате њихове блиске везе са Вашингтоном.

Асад је рекао да су већинске Курдске групе на сјеверу Сирије званично обавијестиле Дамаск да не желе да се придруже државним оружаним снагама, али да желе да задрже своје наоружање.

– Покушавамо да увјеримо ове борце да се укључе у Сиријску арапску армију у оквиру сиријско-руске сарадње и борбе против турских освајача, што је исправан и правилан начин да се поврати земља чији су губитак изазвали на сјеверу Сирије – рекао је Асад.

Сиријски предсједник је рекао да Турска вјероватно неће вратити на сјевер Сирије три милиона сиријских избјеглица и да би могао да избије “етнички сукоб” уколико се то деси.

Асад је рекао да располаже информацијом да су САД искористиле терористичку групу “Исламска држава” као “војну алатку” против Дамаска.

Он је додао да ће Сирија уложити жалбу пред УН поводом плана Вашингтона да преузме контролу над сиријском нафтом, али да не вјерује да ће то донијети резултате.

– Нема Уједињених нација зато што нема међународног права. И тако, све жалбе које се улажу пред УН остају у ладицама – рекао је сиријски предсједник.