Политичке странке у Чилеу постигле су договор о путу ка новом Уставу, објавили су данас преговарачи послије протеста у посљедњих неколико седмица.

Чилеанци ће на референдуму у априлу сљедеће године гласати о томе да ли желе нови Устав, саопштили су представници владајуће конзервативне коалиције и опозиције.

Текст новог Устава потом ће бити стављен пред гласаче на другом плебисциту, пренијела је агенција ДПА.

– Желимо миран и конструктиван излазак из кризе. Први пут ћемо имати 100 одсто демократски Устав – изјавио је предсједник Сената Хаиме Куинтана.

Садашњи Устав написан је у вријеме владавине бившег диктатора Аугуста Пиночеа. Према резултатима недавног истраживања, 78 одсто Чилеанаца подржава усвајање новог Устава.

У насиљу током таласа протеста у посљедњих скоро мјесец дана погинуло више од 20 људи, а неколико стотина је повријеђено.

Јучерашњи маршеви у Сантијагу били су углавном мирни, а граду Валпараисо демонстранти наоружани палицама и камењем сукобили су се са полицијом, која је користила сузавац, јавили су локални медији.

Предсједник Себастијан Пињера је, у покушају да смири ситуацију, раније отказао повећање цијена карата за метро, због чега су протести иницијално покренути. Он је објавио и одлуке о повећању минималне зараде и пензија, као и расту пореза за богате.

Ово није умирило протесте, па је Пињера на крају пристао на провођење уставне реформе.