Планинарско друштво „Јавор – Сунчана планина“ из Хан Пијеска у току наредног мјесеца има у плану реализацију акције обиљежавања стаза до Војничког гробља из Првог свјетског рата, које се налази на територији ове општине. Наиме, у борбама око Хан Пијеска у Великом рату погинуло је око 1.500 српских бораца. Према историјским забиљешкама, на локацији Игришта страдало их је 300, на Ружиној води 200, а на Вран камену 1.000 војника. Како би ово стратиште сачували од заборава чланови ПД „Јавор –Сунчана планина“ имају у плану да од идуће године, 5. септембра организују поход до овог историјског мјеста, и на тај начин одају почаст страдалим војницима.

Како из друштва наводе, зарад афирмације овог светог мјеста, које има историјски значај за цјелокупни српски народ покушали су да у причу укључе и Министарство одбране Србије, као и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, од којих су добили одговор да евентуална средства могу добити само преко конкурса за пројекте у Србији, након чега су у сопственој режији прикупили средства.

– Тад смо одлучили да стазу обиљежимо у сопственој режији, и наручили смо табле и путоказе, све од магистралног пута Хан Пијесак-Власеница, па до војничког гробља. При томе смо као и увијек наишли на разумјевање наших планинарских пријатеља из Бајине Баште, који имају штампарију, и материјал је тренутно у изради. Већ смо контактирали нека планинарска друштва из Србије, како би у своје планове за 2020., уврстили 5.септенбар, кад планирамо направити масовну шетњу до гробља, и одати почаст настрадалим војницима паљењем свјећа и полагањем вијенаца. Покушаћемо да доведемо планинаре из Србије, из крајева одакле су били борци јединица српске војске која је страдала у подручју Хан Пијеска. Намјера нам је да шетња прерасте у традиционалну, и буде уврштена у календар Планинарског савеза Републике Српске, о чему смо обавјестили и председника Савеза. Такође, о нашим намјерама обавјестићемо и Друштво за очување тековина Првог свјетског рата, истичу у ПД „Јавор – Сунчана планина“ Хан Пијесак.

ПД „Јавор – Сунчана планина“ основано је у фебруару ове године, а регистровано у априлу. Друштво броји око четрдесет чланова љубитеља природе и планинарења са подручја Хан Пијеска. Као новоосновано друштво у јулу ове године успјешно су организовали манифестацију – Успон на Жеп, које ће се и у наредним годинама одржавати у другој седмици јула.

Avatar
Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.