Након краће болести, минуле ноћи, у Сокоцу, у својој породичној кући у насељу Балтићи, преминула је др Мирјана Јакшић Ђерић, која је, као љекар и руководилац оставила неизбрисив траг у раду и развоју соколачке Психијатријске болнице.

Рођена је 1949. године у Сокоцу. Основну школу завршила је у Горажду, а гимназију, Медицински факултет и специјализацију у Сарајеву.

Радни вијек је провела у Психијатријској болници Соколац. Радила је на пословима одјељенског љекара, начелника одјељења, а након специјализације, пуну деценију је обављала дужност директора. Упорно, скоро фанатично се борила за боље сутра Болнице, за све је имала времена, размијевање, што честити и разумни људи никада неће заборавити. Свој посао је обављала стручно, крајње предано, уз пуно поштовање љекарске етике. Покојна Мирјана ће остати упамћена као једна од најуспјешнијих љекара и руководилаца Психијатријске болнице.

Током свог рада прошла је све структуралне форме едукације, везано за унапређење заштите менталног здравља, едуковање у области људских права, као и реформу здравственог система, у којој је приоритет дат развоју болничког сектора. За своје прегалаштво од Љекарске коморе награђена је повељом.

У вријеме руковођења Психијатријском клиником, покојна Мирјана је учинила много на едукацији младих кадрова, несебично преносећи своје знање на оне који су улазили у тајне љекарске професије. Била је организатор и ментор студентима медицине, стаматологије и психологије, који су, према програмима рада својих факултета, боравили и стицали практична знања у соколачкој Психијатријској болници.

Као руководилац Болнице урадила је много и када је ријеч о поштовању људских права особа са менталним поремећајем. Трагови тог прегалаштва и данас су видљиви у оквиру рада Радно-окупационе терапије у Психијатријској болници.

Покојну Мирјану ћемо памтити по невјероватној животној енергији и вољи да испуни све што је од ње тражила професија. Учествовала је у креирању политике заштите и унапређења менталног здравља, доношењу законских прописа у области заштите права лица са менталним поремећајем. Била је запажена као учесник у пројектима УНХЦР-а – Подршка реформама затворског система, радећи као експерт радне гупе именоване од стране Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. Ове активности су се одвијале у организацији Савјета Европе.

Пензионисана је 2015. године. Стицањем законом прописаних услова, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске додијелило јој је звање примаријус.

Била је удата. У браку са својим супругом Миломиром, познатим неуропсихијатром, родила је два сина – Срђана и Бориса. Доживјела је и радост рађања троје унучади – Махаила, Лене и Луке.

Опело ће се служити сутра, у 13 часова на спомен-гробљу ,,Мали Зејтинлик”, а сахрана покојне Мирјане обавиће се у 13 часова и 30 минута, на Градском гробљу „Градац“ у Сокоцу.