Фото: Јелена Маринковић

Црквена општина Соколац и Удружење грађана „Свети Василије Острошки“, синоћ су, у Парохијском дому Романијске Лазарице, организовали предавање о посту. Предавачи су били старјешина храма Романијска Лазарица протојереј ставрофор Илија Чупић и јеромонах Владимир (Младен Ђуричић), намјесник монах у манастиру Пресвете Богородице Кнежина.

Како је истакнуто на синоћном предавању пост је неисцрпна тема, а наметнула се сама по себи, непосредно пред Божићни пост. Протојереј ставрофор Илија Чупић казао је да је жива црква данас неопходна, узимајући у обзир да људи све више теже за суштинским смислом живота.

– Идеја је била да при храму Светог пророка Илије оснујемо једну хришћанску заједницу са ходочасницима који се годинама поклањају моштима Светог Василија Острошког, како би се омладина активније укључила у организовање живе цркве, што је много важније од самог зидања храмова. У наредном периоду организоваћемо предавања на друге теме као што су крсна слава, рођење Христово и слично. Ово је прилика да се људи едукују у вјерском погледу и да заједнички дамо значај суштини вјере – додао је отац Илија.

Предсједник Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ Ненад Радовић рекао је да је ово прва низу бројних активности и подсјетио да је Удружење основано у августу ове године, те да је идеја проистекла из приче која живи једанаест година, а то је нашироко познато ходочашће манастиру Острог.

– Циљеви Удружења су: духовна обнова српског народа, јачање националне свијести, саборности и државотворности српског народа, очување вјерског, културног и историјског идентитета. Замисао је да подигнемо наше дјеловање на виши ниво, како на подручју општине Соколац, тако и шире. На овај начин покушаћемо да приближимо другима искуства и жеље које стичемо на путу до манастира Острог – поручио је он.

Удружење грађана „Свети Василије Острошки“ тренутно броји тридесет четири члана, а то су већином ходочасници са претходних поклоничких путовања. У наредном периоду, како су нагласили, радиће на омасовљавању.