На подручју Сокоца се не очекује редукција воде иако је на свим каптажама смањен доток због дужег сушног периода, речено је Срни у Јавном комуналном предузећу Водовод и канализација “Врело Биоштица” у стечају.

Координатор стечајног управника у овом предузећу Петар Вучковић рекао је Срни да је примјетно да се од половине новембра постепено губи акумулација воде у базенима на водосистему, а у посљедних седам дана је изражена.

Он је апеловао да потрошачи рационалније троше воду, посебно на водоводу Кржуљ, гдје је ситуација најсложенија, јер се вода са надморске висине око 1.000 метара диже у резервоар Црни врх /на Романији/ на 1.330 метара, а и због конфигурације великог планинског терена.

-Резервоар на Црном врху не успијевамо да напунимо и прибојавамо се, уколико овакво стање дуже потраје, да ће се то одразити на водоснабдијевање потрошача на водоводу Кржуљ, на којем би могло бити чак и повремених прекида у испоруци– напоменуо је Вучковић.

Према његовим ријечима, повремених прекида ускоро би могло да буде на вишим рубним дијеловима система код мањег броја домаћинстава на подручју Равне Романије, због смањене издашности изворишта Кржуљ, са којег се напаја око 450 домаћинстава и десетак правних лица.

Вучковић наводи да је смањена издашност и изворишта Геруша, са којег се снабдијевају села Сијерци, Кусаче и Побратци, али да нема већих проблема јер је увезан са водоводом Биоштица са којег се допуњује и напајање Кошутице и неколико околних села.

Он је рекао да је драстично опао ниво воде и на врелу Биоштице, са којег се снабдијева 80 одсто потрошача на подручју Сокоца, али да на том систему не може бити прекида.

-Према неким подацима издашност врела Биоштица је 300 литара у секунди, а ми никада нисмо користили више од 50 до 60 литара, тако да на овом систему не може бити прекида, иако је евидентан пад нивоа воде- истакао је Вучковић.

Он је нагласио да је смањен доток воде и на изворишту Бањалучица, али да нема бојазни од прекида.

Овај систем је одвојен од осталих којима газдује предузеће “Врело Биоштица” и снабдијева водом потрошаче у неколико рубних села на сјеверозападном дијелу општине Соколац.

Јавно комунално предузеће Водовод и канализација “Врело Биоштице” газдује са пет водовода на подручју општине Соколац, дистрибуише воду за укупно 3.850 домаћинстава и више од 200 правних лица.