Током овогодишње грађевинске сезоне на подручју општине Соколац урађен је велики број инфраструктурних пројеката. Када је ријеч о путној инфраструктури, за санацију, реконструкцију, асфалтирање и изградњу нових путева на подручју ове локалне заједнице у протеклом периоду уложено је близу 1.600.000 конвертибилних марака.

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице у протеклој години урађено је много када је у питању план асфалтирања и реконструкција улица у граду, као и на изградњи и одржавању локалних путева.

Фото: Јелена Маринковић

– Ове године асфалтирано је десет улица у соколачком насељу Брезијак. Рађено је и шест улица у насељу Соколачке њиве у коме је остала још једна улица и два крака како би било комплетирано цијело насеље. Затим, урађена је саобраћајница са тротоаром и паркингом, то је дио магистралног пута од скретања за село Ћаварине до раскршћа према Кнежини.

Реконструисан је дио улице Михајла Бјелаковића, дио пута који спаја улицу Јове Јанковића и Романијску, као и дио који води од улице Милана Шарца до Градског стадиона „Бара“. Добили смо нови изглед града изградњом пјешачке стазе која једним дјелом води од стадиона „Бара“ до Нове спортске дворане, а другим дјелом повезује се са главном улицом Цара Лазара, рекао је начелник Бјелица.

,,Почетком нове грађевинске сезоне
настављамо са асфалтирањем улица”

Бјелица је додао да ће радови бити извођени све док год временске прилике буду дозвољавале, те да је тренутно у изградњи одређени број пројеката путне инфраструкутре који ће бити завршени у овој години, као и да се већ почетком нове грађевинске сезоне наставља план асфалтирања и реконструкције улица.

– Тренутно се ради тротоар у дужини два километра од соколачког насеља Балтићи до Подроманије. Прва фаза овог инфраструктурног пројекта која ће бити завршена у овој години води до насељеног мјеста Мајдани. Такође, у наредном периоду чека нас асфалтирање новоизграђене улице која иде од улице Пера Косорића, поред СШЦ „Василије Острошки“ и Основне школе Соколац, даље испод Нове спортске дворане гдје се повезује са Омладинском улицом која је спојена са улицом Цара Лазара. Према нашим плановима радиће се три улице у насељу Лазе и Ћилимара, као и два крака у насељу Брдо, истакао је Бјелица.

Када је ријеч о поправци, реконструкцији и асфалтирању путева у руралним подучјима у овој години учињен је значајан помак, један километар асфалтног пута урађен је на дионици Ћаварине – Шенковићи и од села Мангурића према Ишерић брду. У селу Педише урађено је око километар и осамстотина метара пута, а у плану је асфалтирање локалног пута Каљина – Храсишта – Доње Гире у дужини од 1 километар и 800 метара, као и један дио пута према Манастиру Свете Тројице у Озерковићима. Према ријечима Бјелице тренутно се ради и на поправци осталих локалних путева у руралним подручјима, како би спремно дочекали зиму и снијег.

На подручју општине Соколац рађено је на безбиједности у саобраћају, нарочито пјешака.

– У Сокоцу од ове године имамо видео надзор, постављено је осамнаест камера по цијеломе граду. Урађена је и вертикална и хоризонтална сигнализација, а поред тога постављени су и потпуно нови семафори на четири локације, додао је Бјелица.

Извођач радова на већини пројеката путне инфраструктуре у општини Соколац било је локално предузеће „Романијапутеви“, видео надзор радила је фирма „К- Инел“ из Источног Сарајева, док је компанија из Добоја била задужена за постављање семафора.

Avatar
Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.