Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра “Јахорина” Недељко Елек изјавио је да је Јахорина, гдје је синоћ отворена гондола, државни пројекат и да се према њему тако треба и опходити.

Елек је истакао да ће се Олимпијски центар опходити према овој планини онако како она то и заслужује, па је најавио регистрацију предузећа које ће се бавити додатним дјелатностима, а у склопу тога биће и задруга.

“Купићемо хиљаду оваца и 400 крава које ћемо бесплатно подијелити сељацима Сарајевско-романијске регије. Са њима ћемо потписати уговоре о откупу млијека и млијечних производа које ћемо продавати у хотелима на Јахорини. Овдје се мора продавати и нудити романијски сир и кајмак, рогатички кромпир, херцеговачки пршут, домаћи сир и ракија”, рекао је Елек.

Елек је током церемоније отварања најмодерније кабинске гондоле истакао да према Јахорини и пројектима који су овдје инвестирани сви морају бити одговорни, јер она данас живи своје снове захваљујући Влади Републике Српске и њеним инвестицијама.

Он је истакао да је њихов највећи понос кабинска гондола која је вечерас свечано отворена, а да је још већи понос то што ће носити име Емира Кустурице.

“Јахорина је државни пројекат и према њему тако треба да се опходимо. Када смо прије двије и по године почели радити и говорити да ће цијена земљишта бити најскупља у региону, да ће доћи нови инвеститори, градити хотеле, ријешити проблем вјештачког осњежавања, радити гондолу, сви су нам рекли да су то пусти снови”, подсјетио је Елек и додао да су у својој намјери ипак успјели.

Елек је подсјетио да је Влада Републике Српске уложила 100 милиона КМ у Јахорину, а да Влада Хрватске није уложила ниједну марку мада се гостима прво понуди вода “Јана”, а не зворничка “Витинка”, као што није уложила ни Влада Кантона Сарајево иако се прво нуди Сарајевско пиво, па тек онда пиво из Бањалуке.

Он је захвалио Срђану Ђоковићу, оцу српску тенисера Новака Ђоковића, за указано повјерење, те напоменуо да се не смију заборавити ни одбојкаши и одбојакшице Србије који су се спремали на планини, те Тијана Бошковић и Немања Мајдов који су пронијели име Републике Српске цијелом свијету.

Срђан Ђоковић је подсјетио да је Новак кренуо од нуле и да је неколико пута био најбољи спортиста чиме је показао да ништа није немогуће када се стварно жели.

“Исто то желимо Олимпијском центру Јахорина, да имате још више посјетилаца с обзиром на то да је последњих година кренула да се развија, а мислим да ће се то и остварити у скорије вријеме. Стаза која носи име `Новак Ђоковић` показује колико му је стало до ове планине и свих људи овдје, тако да он жели да будете успешни као што је и он”, навео је Срђан Ђоковић.

Након пуштања у рад нове кабинске гондоле, коју је отворио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, уприличен је концерт Саше Матића.