Поједини градови и општине у Републици Српској одавно су схватили значај Интернета и редовно се „јављају“ путем друштвених мрежа. Недавна истраживања показала су да је у БиХ на интернет „повезано“ 2,63 милиона становника, док друштвене мреже користи 1,7 грађана Босне и Херцеговине.

Снага друштвених мрежа више није упитна и о томе најбоље говоре бројеви. Фацебоок је на почетку године имао готово 2,3 милијарде активних корисника, с годишњим растом од преко десет одсто.

На дневној бази, Фејсбук користи готово 1,5 милијарда људи. Слиједи Инстаграм с око 800 милиона корисника и Тwиттер на којем је улоговано око 300 милиона корисника. Тwиттер је истовремено и најснажнија друштвена мрежа за политичку комуникацију.

Градови у Републици Српској далеко су иза градова у ФБиХ када је у питању инфраструктура на друштвеним мрежама. Према истраживању агенција за дигитални маркетинг, само Бања Лука и Бијељина имају добар скор када су у питању налози на Фејсу – Бања Лука има 130.000, а Бијељина 45.000 корисника.

Радојичићево воће и поврће

Град Бања Лука на Фејсбуку има 18.000 пратилаца. Страница се редовно ажурира. Бања Лука нема званичан налог на Тwиттеру, али има на Инстаграму и то уз 1.582 постова и 5.260 пратилаца. Број пратилаца се из мјесеца у мјесец повећава. Град Бања Лука има и Вибер групу у коју свакодневно стижу нове вијести.

Ако највећи град Српске није на Тwиттеру, њен градоначелник одавно јесте. Игор Радојичић „приступио“ је Тwиттеру у јуну 2012. године и од тада је укњижио 5.769 твитова и 7.605 пратилаца. Радојичић Тwиттер налог користи да би пратиоце обавијестио о новостима које се односе на Град и о томе како му је родило воће и поврће у башти.

Град Бијељина нема профил на Фацебооку, али има на Тwиттеру. Град на чијем је челу Мићо Мићић до сада је „укњижио“ 2.708 твитова и 808 пратилаца. Град Бијељина нема Инстаграм налог. Мићо Мићић не вјерује много друштвеним мрежама. Први човјек Бијељине има Фацебоок профил, али је он посљедњи пут ажуриран седмог октобра.

Цицко и Његош

Његов страначки колега и начелник Општине Соколац Милован Цицко Бјелица доказује да „права љубав према профилима године не броји“. Бјелица је више него активан на „Фејсу“ (попуњен профил са преко 5000 пратилаца) и Инстаграму, на Тwиттеру има 484 „фоловера“, а има и свој сајт на којем промовише начелничке активности. Његов главни мото на сајту је стих из „Горског вијенца“: „Покољења дјела суде, што је чије дају свјема“.

– Медији и политика не могу једно без другога. Промоција на друштвеним мрежама је битна због транспарентности у раду. Да грађани знају шта смо урадили. Активан сам на мрежама, имам све апликације. Све одлуке објављујемо на сајту општине. Имамо и рубрику „Питајте начелника“, која ми је много помогла – рекао је за портал МојаБањалука.инфо Бјелица.

Град Добој има профил и на Фејсбуку, и на Тwиттеру, и на Инстаграму, уз опаску да профил на Тwиттеру одавно не ради. Град Добој се Тwиттеру „придружио“ у новембру 2014. године, али од тада до данас није забиљежена ниједна објава на званичној страници Града. Градоначелник Добоја Борис Јеринић, баш као и Мићић, има профил на „Фејсу“, али га не ажурира редовно.

Под требињским платанима живот тече мирно и споро, па се тако понаша и градска власт, бар када су друштвене мреже у питању. Град Требиње има профил на „Фејсу“, али посљедња објава забиљежена је 14. новембра. На Тwиттеру и Инстаграму – мртво слово на десктопу. Градоначелник Требиња Мирко Ђурић такође слабо мари за мреже. На Фацебооку га нема никако, а на Тwиттеру и Инстаграму још мање.

Званичну ФБ страницу нема ни Град Приједор. На Тwиттеру је ствар мало другачија, али је база свеједно слаба. Град на Сани је постао дио Тwиттера у мају прошле године, а од тада је скупио само 33 пратиоца и свега 460 твитова. На мрежама нема ни градоначелника Приједора Миленка Ђаковића.

Вукомановић: Нови трендови се не могу избјећи

– У времену у којем живимо ријетко шта може да функциониште без друштвених мрежа. Профиле на друштвеним мрежама имају сви – од великих компанија до ловачких удружења. Исти случај требао би и да буде са градовима и општинама. Вријеме намеће нове трендове и то се не може избјећи – истакла је новинарка Тања Вукомановић.

Иако многе локалне заједнице у Републици Српској имају профиле на друштвеним мрежама, не значи да сви комуницирају са грађанима и да су активни. Постоје профили, додаје она, у којима је посљедња вијест објављена током прошлих избора, али постоје и они на којима грађани без одласка на портале могу да нађу све основе информације о дешавањима у њиховом граду.

– Добар примјер је Град Бања Лука. Бањалука има профил на готово свим друштвеним мрежама, редовно се ажурира и може да послужи као добар примјер. С друге стране, локалне заједнице осим што на тај начин нуде информације, могу и да виде како грађани реагују на нове одлуке и добију можда неке нове идеје – казала је Вукомановић.