Особе које перу зубе три или више пута дневно рјеђе имају проблеме са артеријама и срцем, показује научна студија објављена у часопису “Сајенс дејли”.

Претходна истраживања показала су да лоша орална хигијена доводи до појаве бактерија у крви, што изазива упалу у организму.

Упала повећава ризик од фибрилације (неправилног рада срца) и застоја срца (ослабљене способности срца да пумпа крв).

Најновија студија, спроведена у Јужној Кореји, истраживала је повезаност оралне хигијене и настанка ових здравствених проблема.

Истраживачи су десет и по година пратили животне навике 161.000 Корејаца у доби од 40 до 79 година.

Како преноси портал “Сајенс дејли”, међу учесницима студије раније није забиљежена фибрилација нити затајење срца.

Подвргнути су рутинском љекарском прегледу између 2003. и 2004. године и тада су прикупљене информације о њиховој висини, тежини, резултатима лабораторијских претрага, подаци о болестима, начину живота, здрављу зуба и усне шупљине, те о оралној хигијени.

Током 10 и по година код три одсто праћених особа (4.911) развила се фибрилација, а код 4,9 одсто (7.971) и срчани застој.

Резултати су показали да је прање зуба три или више пута дневно повезано са десет одсто мањим ризиком од фибрилације и 12 одсто нижим ризиком од застоја срца.

Овакав резултат истраживачи објашњавају чињеницом према којој често дневно прање зуба смањује број бактерија у субгингивалном биофилму (бактерије које живе у џепу између зуба и десни), чиме се спречава да доспију у крвоток.