Драги наши читаоци,

Новембар иза нас био је превише топао за хладну јесен са временским непогодама и снијегом, а хладан и тмуран за топлу чији зраци сунца милују кожу. Грађевинска сезона и даље траје, што је ријеткост на овим просторима.

Наши људи су, као и много пута до сада, показали величину срца романијског којим хрле да помогну и ублаже недаће невољника. Хуманитарна акција за прикупљање новчаних средстава за лијечење Иване Бјелогрлић из Источног Сарајева одјекнула је путем друштвених мрежа, нашег радија и портала и нико није остао равнодушан. Спортски радници и спортисти организовали су спортску недјељу и играли у одбрани здравља трогодишњег анђела. Прикупљени новац уплатили су оцу Јеленку, да он и мајка Нина осјете да нису сами. Да знају да молитве и најљепше жеље за опоравак њихове дуго чекане јединице стижу од знаних и незнаних. Ма каква времена била, још се из људи нисмо исписали.

Када је већ превалила половина мјесеца у пар дана стигле су двије тужне вијести. Из Балтића, питомог насеља на источном улазу у Соколац, на пут без повратка, дуге поворке пратиле су наше суграђане; угледне љекаре, добре домаћине, велике људе. Отишла је докторица Мира Ђерић, тиха и ведра госпођа, са којом ми је сваки сусрет мамио осмијех. Пар ријечи које би измијениле увијек су биле оне којим ми је поправљала дан. Недавно смо дуго разговарале о свему и свачему, договарајући се око гостовања на радију и у новинској рубрици „Лица Романије“. Имала је Мира много тога да каже; испланирасмо да ћемо идуће године. Тек у оваквим тренуцима схватимо колико су наши планови само снови у којима мислимо да можемо како ми желимо. Смрт је била бржа и непланирана.

Мирине смртовнице ни покисле нису када су до њих постављене нове. Доктор Млађо, чувени педијатар, и изнад свега велики човјек, изненада нас је напустио. Када једна таква људска величина, о којој се приче могу причати и књиге писати, заувијек оде, понестају ријечи и остаје само велика празнина. Тугу која притиска груди разбија титрај радости што сам га познавала и имала прилику са њим сједити и сатима разговарати, чути приче које никада неће бити објављене и остају само моја успомена да је љубоморно чувам од заборава. У 246. броју „Соколачких новина“ – маја 2019. године, нашу сталну рубрику украсила је ,,Прича о доктору Млађу“, на коју смо јако поносни и захваљујући којој је то издање отишло много даље од граница Републике Српске. Сада се присјећамо човјека који је био и остао Лице Романије.

Кажу да се о сваком ко је икад живио на земљи могу испричати бар двије приче. О овим људима ја знам само по једну. Та сазнања призваше ми у мисли ријечи Ернеста Хемингвеја: „Ниједан човјек није острво – сам по себи цjелина; сваки је човjек дио континента, дио земље. Ако грудву земље однесе море, Европе је мање, као да је однијело неки рт, као да је однијело посјед твојих пријатеља или твој. Смрт ма ког човека смањује мене, јер ја сам обухваћен човјечанством. Стога, никад не питај за ким звона звоне – она звоне за тобом.”

Хуманитарна акција се наставља. Молимо све добре људе да помогну да Ивана побиједи злоћудну болест. Унапријед вам се захваљујем и у нади да ће се љепше теме наметнути у уводнику празничног издања које слиједи. До новог сустрета у име потписаних у импресуму,

срдачно вас поздрављам.

Из штампе је изашао 251. број Соколачких новина, у којима доносимо мноштво информација које су обиљежиле мјесец новембар 2019. године.

АКТУЕЛНОСТИ:

– СКУПШТИНА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Усвојен Нацрт ребаланса буџета

– Трибина српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у ИС – БЈЕЛИЦА: ОБЕЋАНА ПОДРШКА ЗА НОВЕ ПРОЈЕКТЕ ОПШТИНИ СОКОЛАЦ

– СКУПШТИНА ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ – УСВОЈЕН ПРИЈЕДЛОГ ДРУГОГ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА

– УНДП – Реализација пројеката напредује планираном динамиком – БРОЈНА УДРУЖЕЊА ИСКОРИСТИЛА СУ ПОМОЋ МЕЂУНАРОДНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА

– ПРЕЛИМИНАРНИ РАЗГОВОРИ О БУДУЋОЈ САРАДЊИ – Шеик Мохамад бин Садр Ал Касими жели да инвестира у Соколац

ИНТЕРВЈУ:

– У РУБРИЦИ ИНТЕРВЈУ РАЗГОВАРАЛИ СМО СА ДЕЛИВОЈЕМ ТОШИЋЕМ, ПРЕДСЈЕДНИКОМ УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА СОКОЛАЦ И ПРЕДСЈЕДНИКОМ РЕГИОНАЛНОГ ОДБОРА УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА – ПЕНЗИОНЕРИ НИСУ РАВНОПРАВНИ ЧЛАНОВИ ДРУШТВА

ДРУШТВО:

– Борачка организација општине Соколац прославила крсну славу – СТРАДАЛИ БОРЦИ РС ЗАСЛУЖУЈУ ЗНАЧАЈНО МЈЕСТО У ИСТОРИЈИ

– ОБИЉЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ – Срби, када су јединствени, могу постићи све

– Полицијска станица Соколац обиљежила крсну славу – КЉУЧ БЕЗБЈЕДНОСТИ ЈЕ У МЕЂУСОБНОЈ САРАДЊИ

– У МЗ ПОДРОМАНИЈА ГОДИНАМА СЕ АКТИВНО РАДИ НА ПОБОЉШАЊУ УСЛОВА ЖИВОТА – ЛОКАЛНА УПРАВА ИСПУНИЛА ВЕЋИНУ ЗАХТЈЕВА МЈЕШТАНА

ПРИВРЕДА

– Предузеће „Романијапутеви“ у 2019. реализовало бројне пројекте – СПРЕМНИ ЗА ЗИМСКУ СЕЗОНУ

ЛИЦА РОМАНИЈЕ:

ЛИЦА РОМАНИЈЕ: Најбољи голман бивше Југославије и први селектор Фудбалске репрезентације Републике Српске Милош Ђурковић Факс – ЧАРОБЊАК МЕЂУ СТАТИВАМА

КУЛТУРА

– НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СОКОЛАЦ – ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ДОСАЊАНО НЕБО“

– УСТАНОВА ЗА КУЛТУРУ „ПЕРО КОСОРИЋ“ СОКОЛАЦ – „Маша и медо“ у епизоди „Злоћко“

РЕЛИГИЈСКЕ ТЕМЕ:

Протојереј ставрофор Илија Чупић – КОЛИКО ЈЕ ВАЖНО ГРАДИТИ ЦРКВЕ КАО ОБЈЕКТЕ, ЈОШ ЈЕ ВАЖНИЈЕ ГРАДИТИ „ЖИВУ ЦРКВУ“

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Књижевни кутак и причу Сјећања једног „малог човјека” из „чаробне кутије”, потом Кулинарске мајсторије, Чудесни биљни свијет, Раздоноду и Спорт.

Ово је само дио онога што смо забиљежили у новембарском броју Соколачких новина, које по цијени од 2 КМ можћете купити у свим продајним објектима штампе у граду.

 

Зорица Мирјанић
Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од спикера до меркетинг менаџера, поново је од 2016. год. у ЈП“Инфо центар“ Соколац.