Мартини је популарни италијански вермут, од кога се прави истоимени коктел, који се састоји од више делова џина и једног дела вермута.

Слободно се може рећи да је ово један од најпознатијих класичних коктела на свету. Мартини се пије хладан, а што се тиче предјела које можемо да послужимо уз пиће, избор је велики.

У принципу, пиће се послужује са маслинама, као пиће пре вечере. Шта ћете сервирати уз мартини зависи о вашем индивидуалном укусу. Тешка предјела нису прикладна, већ лагана – залогаји, ораси, качкаваљ и сиреви.

Ипак, са предјелима не треба претеривати, јер је најбоље послужити мартини с орашастим плодовима и маслинама. Наравно, ако не можете конзумирати алкохол без хране, најбоље је направити залогаје, послужити различите врсте сирева, плави сир, па чак и рибље ролате.

Без обзира за шта се одлучите да послужите уз мартини, морате сами да одлучите како ћете припремити пиће. Састојци коктела мартини треба да буду хладни и квалитетни.

Измешајте мартини са џином у шејкеру са ледом и послужите. Друга ствар на коју треба обратити пажњу је да се мартини сипа у посебне чаше за прави ужитак. Сервирајте мартини хладан.