У великом броју случајева, најбољи начин за директну проверу кредибилности информација су уско стручне едукативне апликације. Поуздане, брзе и једноставне за коришћење, идеалне су као прва линија одбране од мора дезинформација којима интернет често прети да нас запљусне.

Никада у историји људске цивилизације није било лакше доћи до научно-едукативне информације која нас занима. У ери модерних мобилних технологија, често мислимо да је довољно у претраживач на мобилном укуцати, на пример, колики је ваздушни притисак на нивоу мора или који је најудаљенији објекат који смо посматрали у свемиру и резултати ће се одмах појавити, пише портал Космодром.рс.

Међутим, проблем је управо у тој великој количини информација. У мору резултата на гуглу је веома лако изгубити компас, и још лакше доћи до непровереног садржаја упитне научне вредности. Упадање у црну рупу теорија завере је само један клик далеко, уколико не знате ком извору да верујете.

У великом броју случајева, најбољи начин за директну проверу кредибилности информација су уско стручне едукативне апликације. Поуздане, брзе и једноставне за коришћење, идеалне су као прва линија одбране од мора дезинформација којима интернет често прети да нас запљусне.

STAR CHART

Ретко ко је гледао у чисто ноћно небо и остао равнодушан пред призором бескраја. Ми, у редакцији Космодрома, дефинитивно не спадамо у ту шачицу одабраних.

Колико звезда има у свемиру? Како могу да видим где се налази вечерас Марс? Које планете у Сунчевом систему су посетиле роботске летелице са Земље? Колико је далеко нама најближа звезда?

Уколико вам оваква, али и друга слична питања често падају на памет, одговоре можете наћи у овој изванредној бесплатној апликацији. Да ствар буде још боља, апликација заправо функционише као виртуелни планетаријум, којим можете видети распоред звезда и планета у сваком тренутку у прошлости, садашњости или будућности.

Када активирате АР (аугментед реалитy или проширена реалност) мод, померањем телефона видите симулирано небо у одређеном тенутку. Такође, можете испробати и ВР верзију апликације, уколико имате услова за коришћење мобилне “Виртуелне реалности”.

Љубитељи астрономије и астрофотографије могу користити управо ову опцију за лако проналажење планета, комета или сазвежђа. Са аматерским телескопом, обичним двогледом или само паром сопствених очију, уз ову апликацију можете уживати у ведром ноћном небу на сасвим нов начин.

У основној, бесплатној варијанти, на распологагању је цео Сунчев систем, сва сазвежђа видљива голим оком и проширени звездани каталог од чак 15 милиона звезда. Такође, у плаћеној верзији можете добити и детаљне податке о сателитима, кометама, метеорским ројевима и објектима ван Сунчевог система.

Посебно занимљив део је Moments in time, где можете присуствовати, рецимо, човековом првом слетању на Месец током Аполо 11 мисије, тренуцима спуштања Кјуриосити ровера на Марс, или прелету Неw Хоризонс летелице поред Плутона.

Било да сте љубитељ астрономије или сте само заљубљеник у ноћно звездано небо, топло препоручујемо ову изврсну апликацију, јер ћете са њом брзо и лако постати прави “експерт” за звезде.

UNIT CONVERTER

Уколико сте, рецимо, инжењер по струци, ова апликација је неизбежни део вашег паметног телефона, што свакако не значи да она није добар алат за свакога.

Интерфејс апликације је крајње једностраван за коришћење. Чим уђете у апликацију имате четири области: Basic, Living, Science и Misc, а у оквиру сваке можете претварати једне мерне јединице у друге.

Тако се, рецимо, у Басиц делу налазе јединице за дужину, површину, масу и запремину. На пример, уколико желите да видите колико километара има у 28 миља, треба само да укуцате у пољу вредност, и одаберете јединицу у којој је та вредност дата. У доњем делу екрана ће вам изаћи вредности у јединицама свих осталих јединица за дужину – 45.061632 км за наш пример.

На исти начин функционише конверзија и било које друге области коју одаберете. У области Ливинг имате, поред температуре, времена, брзине, и конверзију новчаних јединица. Делује да апликација није идеално ажурна по том питању, па би било добро дневне курсеве проверити и на другом месту.

У научном делу постоји конверзија мерних јединица притиска, силе, рада и снаге. У коначном сегменту Мисц. дате су разне мерне јединице – за углове, дигиталне податке, гориво и чак кување!

Апликација може бити корисна у небројено много случајева на дневном нивоу, нарочито уколико се нађете на месту са другачијим метричким системом од оног на који сте навикли. Са едукативне стране је добра и у школске сврхе, уколико сте ђак или имате ђаке у кући, а гарантовано је да ће приликом решавања задатака уштедети доста времена.

ACCURATE ALTIMETER

Уколико волите планинарење, трчање, пешачење, или било коју активност током које вам је важно да снимате или само пратите податке о својој локацији и временским условима, ова апликација је вероватно већ нашла место на вашем телефону.

Сви модерни мобилни телефони су опремљени ГПС сензором, а већина поседује и сензоре околног ваздушног притиска. У зависности од ваше локације и података о ваздушном притиску, телефон ће бележити вашу елевацију, тј. колико сте се током кретања попели или спустили, и колики је ваздушни притисак.

Уколико немате сензор за ваздушни притисак, телефон можете подесити тако да преко Интернета узима податке за дату локацију. Телефон ће то урадити тако што ће се повезати на најближу хидрометеоролошку станицу.

Такође, на апликацији су присутни још и бројни подаци о ГПС кординатама, броју сателита који су искоришћени, минималној грешци кордината и сл. Као многима омиљена опција стоји могућност да директно из апликације можете забележити фотографије којима ћете обележити вашу “туру”.

Било да сте планинар, туриста-авантуриста, камионџија ка далеким дестинацијама или сте једноставно само залуђени подацима, ова апликација ће вам пружити прегршт занимљивих информација и успомена.

МОЗАИК 3Д INTERACTIVE

Да ли се сећате интерактивних енциклопедија које су пре 15 – 20 година биле хит на ПЦ компјутерима? Уколико је одговор потврдан, замислите сада све њих упаковане у једну апликацију, и прилагођене модерним технологијама. Управо тако изгледа Мозаик 3Д Интерацтиве апликација.

Претрагом на Плаy Сторе можете одвојено инсталирати тематске компоненте сваке области која вас интересује – од машинства, електронике и анатомије, до археологије, грађевинарства, архитектуре… База “знања” расте из дана у дана, а готово да нема области коју не можете да изучите.

“Како ради микроскоп или телескоп? Како изгледа нервни систем код човека? Како ради мотор са унутрашњим сагоревањем?” Када одаберете област која вас занима, добићете интерактивну анимацију коју можете премотавати, ротирати, бирати одређене делове екрана који ће се зумирати и добити детаљне информације за сваку од њих.

Кориснички интерфејс апликације је пријемчив и све је на дохват руке. Анимације су урађене врхунским квалитетом, а уједно и лепе, једноставне и прегледне.

Редакција Космодрома је научним експериментом у контролисаним условима утврдила да и деца од шест година уз ову апликацију могу да разумеју како ради ракета или на који начин се добија слика на ТВ-у.

Свака интерактивна анимација се може погледати и на ВР-у из саме апликације, чиме се употребна вредност вишеструко увећава. Уколико сте радознали о свету око вас, некада вам је омиљена књига била 1000 зашто 1000 зато, или имате школарце у кући, ову апликацију једноставно морате пробати.

Постоји и плаћена верзија која откључава још више интерактивних анимација и стручних информација, при чему може да се користи и као озбиљно средство за помоћ приликом учења или студирања.

PHOTOMATH И MYSCRIPT CALCULATOR

“Када су се математичари дочепали моје теорије релативности, нико више није могао да је разуме”, рекао је једном приликом Алберт Ајнштајн. Математика генерално има традицију најмање популарног предмета у школама и често је баук од ког се плаше како деца, тако и одрасли.

Колико год некоме била одбојна, математика је у сржи сваке природно-техничке науке и модерна цивилизација не би постојала без ње – па, барем не у облику у ком је данас. Можете да је волите, можете да је не волите и бежите од ње, кад тад ћете морати да се сусретнете са њом – било да сте школарац, економиста, студент техничких наука, правник, студент медицине, изучавате теорију игара или сте напросто кренули у продавницу и морате да платите свој рачун.

Апликације попут Photomathи MyScript Calculator заправо могу да вам олакшају сусрет са математиком, тако што ће вам скратити поступак добијања жељеног резултата. Пхотоматх користи камеру како бисте унели једначину, израз или формулу у апликацију, након чега ће вам аутоматски дати решење и цео поступак добијања решења.

Изузетно је једноставна за коришћење, а можда једина мана је што најбоље ради са целим бројевима. Битно је да лепо пишете или да задате добру поставку задатка – може и у штампаном облику – а програм ће урадити остало.

Код MyScript Calculator, по екрану пишете прстом, или тоуцх оловчицом, изразе који могу бити и комплексни – апликација ће најчешће без проблема аутоматски препознати ваш рукопис и дати вам решење.

Њене мане су што понекад рукопис не буде препознат и што нема опцију препознавања, рецимо, функција. За веће изразе ће вам свакако бити потребан телефон веће дијагонале екрана. Заправо, таблет је можда идеална комбинација уз MyScript Calculator.