Никола Тре је први камион-шлепер на струју који је настао као плод сарадње компанија Никола и Ивецо, а намијењен је европском тржишту.

Два произвођача су удружили снаге тако што је основу за електрични камион пружила компанија Ивецо, као специјалиста за теретна возила са конвенционалним погоном, док је Никола био задужен за савремена технолошка решења која укључују и алтернативни погонски систем – на струју.

Никола Тре је базиран на класичном Ивецо С-Wаy камиону који је овог лета представљен у Мадриду, па није ни чудо да два возила имају готово идентичан дизајн спољашњости.

Другачији је, наравно, лого – умјесто натписа Ивецо, ту је велико, свјетлеће слово „Н“, као симбол бренда Никола, затим свјетлећа предња маска, а уочљива су и нова ЛЕД дневна свјетла.

Ипак, најважније промјене крију се испод површине. Никола Тре је опремљен модуларним погонским батеријма максималног капацитета 720 кWх, које се могу прилагодити потребама наручиоца камиона.

Верзија која је представљена на премијери намењена је регионалном саобраћају, односно превозу робе на средњим дистанцама, и нуди аутономију у вожњи до 400 км.

Електрични погонски систем располаже са 480 кW (653 КС) и обрнтим моментом од 1.800 Нм, а камион може да има 2 или 3 осовине и носивост од 18 до 26 тона.

Продукцијска верзија модела Никола Тре дебитоваће на сајму комерцијалних возила у Хановеру, 2020. године, а испоруке купцима предвиђене су за 2021.

Иначе, компанија Никола наводи да је ово возило увод у сљедећу фазу када се очекују и електрични камиони са водоничним горивним ћелијама (ФЦЕВ), али се они неће појавити на тржишту прије 2023. године.