Божићна звезда када прецвета, треба је преместити у мало хладнију собу и престати са заливањем. Међутим, после периода мировања, ова цветница ће бити спремна за нову сезону ако је будете исправно неговали.

Овај дивни цвет, док цвета, треба држати у нешто хладнијој просторији на температури од 12 до 14°Ц, јер ће у топлијој просторији брзо прецветати.

Тражи најсветлије место (на прозору) и влажан ваздух, а то се односи на централно грејање где је температура виша. Кад прецвета односно кад јој брактеје отпадну, биљку можете преместити у мало хладнију собу, најпогоднија температура је од 10 до 12°Ц. Тада престаје заливање па биљка одбацује лишће, што значи да наступа мировање. У априлу биљку треба пресадити у свежу, храњиву земљу са 15% чистог речног песка.

Пресађивање

Приликом пресађивања гранчице скратите на 10 цм. Ране запрашите прашином дрвеног угља или спалите запаљеном свећом, да млеко не би исцурило. Јер, ако млеко из биљке истече, тешко би поновно цветала. Пресађеној биљци обезбедите светлост и топло место, близу прозора или на прозору, а заливајте је у почетку опрезно. Кад почне да истерује нове изданке, заливајте је обилно, увек млаком водом.

Нега биљке за време лета

Крајем јуна можете је изнети напоље, на сунчано место. Пошто је биљка у пуном расту, сваких 15 дана треба је прихрањивати. До јесени она ће истерати снажне изданке. Кад наступе хладнији дани, биљку унесите у топлију просторију, на пуну светлост прозора.

Цветови

Еуфорбија је биљка кратког дана, а то значи да цвета кад је дан краћи од 12 сати. Ако се просторија где је биљка смештена осветљава дуже од 12 сати, неће истерати цветове. Према томе, еуфорбију морате држати у соби где је “дан краћи”, све док се цветови не развију.