Пореска управа Републике Српске је у 11 мјесеци ове године на рачун јавних прихода Српске прикупила укупно 2,28 милијарди КМ, што је за око 48 милиона КМ или два одсто више у односу на исти период прошле године.

Ови подаци показују да је настављен позитиван тренд у наплати јавних прихода, саопштено је из Порске управе Републике Српске.

Директни порези су у том периоду наплаћени у износу од 437,2 милиона КМ, што је за пет одсто мање него у истом периоду прошле године, а највеће смањење наплате било је код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 173,2 милиона КМ или 40,3 милиона КМ мање у односу на исти период прошле године.

– Разлог мање наплате овог прихода налази се у чињеници да је Влада Српске у прошлој години повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у Српској – појашњавају из Пореске управе.

Порез на добит је у 11 мјесеци ове године наплаћен у износу од 222,7 милиона КМ, што је за 15,4 милиона КМ или седам одсто више него у истом периоду претходне године, а када је ријеч о порезу на непокретности, наплата је износила 26 милиона КМ, што је за један одсто више него у истом периоду прошле године.

Доприноси су у периоду јануар-новембар ове године наплаћени у износу од 1,43 милијарде КМ, што је за 53,1 милион КМ или четири одсто више него у истом периоду прошле године.

За Фонд ПИО наплаћено је 809,5 милиона КМ или 27,1 милион КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 513,4 милиона КМ што је више за 22,2 милиона КМ у односу на упоредни период.

Осим тога, раст је забиљежен и код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечије заштите и доприноса за Завод за запошљавање, од по четири одсто.

Код осталих јавних прихода, у 11 мјесеци ове године остварена је наплата од 395,8 милиона КМ, што је за 24,4 милион КМ или седам одсто више у односу на исти период прошле године.

Таксе и накнаде наплаћене су у износу од 234,9 милиона КМ или 15 милиона КМ више, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено 38,7 милиона КМ или 53 одсто више него у упоредном периоду.

Казне су наплаћене у износу од 20,8 милиона КМ или 20 одсто више, док су остали приходи наплаћени у износу од 61,6 милиона КМ, што је за 4,7 милиона КМ мање него у упоредном периоду прошле године.

– Разлог мање наплате осталих прихода је мања наплата по основу прихода од дивиденде и удјела у профиту у јавним предузећима и финансијским институцијама – појашњава се у саопштењу.

Пореска управа Републике Српске изразила је захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим допринесу јачању Српске и њене економије.