Фото: SHUTTERSTOCK

Мостарке Тамара Ј. (32) и Нермина Б. (47) ухапшене су у суботу у Бањалуци због сумње да су се мјесецима бавиле проституцијом, потврђено је за Српскаинфо.

Извор Српскаинфо појаснио је да су поменуте Мостарке имале разрађен план доласка до муштерија, а своје услуге су нудиле преко интернета.

Портпарол ПУ Бањалука Данијела Мучибабић је рекла, наводећи иницијале, да су инспектори у суботу испитали Тамару Ј. и Нермину Б. због сумње да су починили прекршај „проституција“.

Оперативним радом и предузимањем других мјера полиција је дошла до сазнања да Тамара Ј. и Нермина Б, од фебруара ове године на подручују Бањалуке пружају сексуалне услуге уз новчану накнаду – појаснила је Мучибабићева, не откривајући имена.

Она је додала да је о свему обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука, који се изјаснио да се у овом случају ради о наведеном прекршају, те да се по комплетирању предмета достави надлежном суду захтјев за покретање прекршајног поступка.

Извор Српскаинфо је појаснио како су се поменуте Мостарке бавиле најстаријим занимањем на свијету.

Дјевојке су највјероватније почетком године дошле у Бањалуку, гдје су изнајмиле стан у једном насељу. Након тога, оне су се од фебруара ове године почеле да се баве проституцијом – каже наш саговорник.

Додаје да сексуалне услуге нису нудиле на улици, већ су преко интернета давали огласе.

– Мостарке су преко разних огласа на интернету нудиле сексуалне услуге, а све су то покушале прикрити наводећи само да се ради о масажама – појаснио је извор из истраге.

Према његовим ријечима, оне су у огласима писале да нуде масаже у свом смјештају уз загарантову дискрецију.

– Њихов оглас би отприлике овако изгледао: „Масерка, лијепа и атрактивна нуди услуге масаже и лијепог дружења у свом смјештају, галантној и културној господи, дискреција загарантована“ – открива наш извор.

Занимљиво је да се још увијек на огласним просторима могу наћи слични огласи у Бањалуци, а иза којих се очигледно крије проституција.

Интересантно је и да у Бањалуци већ годинама није било хапшења због проституције. Задњи случај, који је потресао Бањалуку, био је још 2012. када је ухапшено неколико познатих бањалучких бизнисмена.

Тада је утврђено да су неки од њих подводили дјевојке због проституције, а она се дешавала и у два позната бањалучка хотела.

Новчане казне

Према закону о јавном реду и миру Републике Српске, за проституцију нису предвиђене затворске, него само новчане казне.

– Ко за новчану или другу корист нуди или тражи услугу проституције, казниће се новчаном казном од 400 до 1.200 марака. Ко изнајмљује, односно уступа просторије ради вршења проституције, казниће се новчаном казном од 400 до 1.500 марака – наводи се у закону о јавном реду и миру.