Фото: Јелена Маринковић

У просторијама Високе школе за услужни бизнис данас је отворена изложба „Соколац некад и сад“, чији је организатор ЈУ Туристичка организација Соколац. Претходно је ова установа организовала фото конкурс под називом „Све боје Сокоца“, на који су аутори могли да шаљу фотографије које приказују: природне љепоте, културно – историјске споменике, вјерске споменике и све оно што представља наш мали град.

Фото: Јелена Маринковић

Гласање је обављено путем фб странице, а прво мјесто и награду од 200 КМ освојила је Бојана Арбиња Марковић, чија је фотографија „Дјеца“ имала 2036 гласова. Друго мјесто и новчана награда од 150 КМ припали су Дејани Радовић за фотографију „Маче на грани“ са 1431 гласом, док је трећа награда и 100 марака додијељена Миленку Станковићу за фотографију „Чаролија“, која је освојила 682 гласа. Због изузетног одзива пратилаца фб странице, организатори су одлучили да додијеле и четврту награду у износу од 50 КМ Стефану Јоловићу за фотографију „Црвенка“.

Фото: Јелена Маринковић

Према ријечима Мирјане Симовић, испред ТО Соколац, изложба се састоји од три дијела.

– Први дио сачињавају фотографије са фото конкурса, други нас враћа у шездесете године, а ријеч је о архиви Славише Кнежевића, Борке Кезуновић и Слађане Вукојичић, којима се овом приликом захваљујемо. Трећи дио изложбе су радови малишана из Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац, који су нам показали како они виде свој град и околину. На фото конкурс пријавио се 21 заљубљеник у природу, а у ужи избор ушло је 87 фотографија. Велико нам је задовољство што су се, поред наших суграђана, на конкурс пријавили и аутори из Новог Сада и Швајцарске, који су инспирацију пронашли у љепотама соколачког краја – додала је она.

Фото: Јелена Маринковић

– Радећи посао новинара, почела сам се помало бавити фотографијом. На конкурс сам послала педесатaк фотографија и неколико их је ушло у ужи избор. Фотографија „Дјеца“ је вјероватно због самог мотива привукла велику пажњу гласача – казала је Бојана, која је освојила прво мјесто.

У програму отварања изложбе учешће су узели хор ОШ „Соколац“, који води наставница Вера Васић, као и чланови драмско – рецитаторске секције при овој школској установи, потом соколачки пјесник Миланко Боровчанин Ромсок, млађани пјесници Ђорђе Ковачевић и Милица Боровчанин, чланови ПК „Ника“ и Ана Марија Поњарац из КУД-а „Романијска Луча“.

Изложба „Соколац некад и сад“ биће отворена до 11. децембра.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.