Пензиона реформа француског председника Емануела Макрона у потпуности ће се примењивати на нове запослене од 2022. године, али прелазак на универзалан систем за пензионисање за оне који већ раде могао би да се одложи до 2035. године, известили су француски медији.

Премијер Едуар Филип данас ће изнети нацрт реформе пензионог система, који тренутно садржи неке од највећих бенефиција у идустријализованом свету.

Због реформе радници у јавном сектору штрајкују већ седам дана. Многи грађани јутрос су изразили негодовање због нередовног железничког и метро превоза.

И школе су затворене због масовних протеста.

Филип је јуче рекао посланицима владајуће странке да не постоје магична саопштења која би могла да убеде “натврдоглавије” синдикате да одустану од својих захтева.

Радио Франс Интер известио је да ће нови систем утицати на младе људе који започињу нови посао од 1. јануара 2022. и да ће од тог датума бити одређена минимална пензија од 1.000 евра месечно за оне који су одрадили пун радни стаж.

Макрон је одлучан да поједностави систем који обухвата више од 40 посебних пензијских планова, истичући да би јединствени систем који се заснива на бодовима био праведнији, дајући сваком пензионеру иста права за сваки евро доприноса.

Највеће противљење предлогу новог пензионог система долази од запослених који имају посебне бенефиције, укључујући раднике у железници, лучке раднике и певаче из Париске опере који имају право на пуну пензију пре просечне старосне доби од 62 године.