Миодраг Дака Давидовић (62), никшићки бизнисмен који је из снајпера рањен у Београду, у тренутку пуцњаве био је у друштву владике никшићко-будимљанског Јоаникија.

Давидовић је приватним возилом пребачен у болницу гдје му је указана помоћ, а владика Јоаникије остао је на мјесту пуцњаве, али није желио да даје изјаве уз образложење да је “увиђај у току” и да “он није био мета напада”.

У први мах, многи су се зачудили због чега је владика Јоаникије био у друштву никшићког бизнисмена. Али, када се „прочешља“ Давидовићева биографија, одговор је јасан – рањени бизнисмен из Никшића деценијама слови за великог ктитора православних светиња у Црној Гори, али и у Републици Српској и Србији. Добитник је ордена Светога Саве првог реда, а у мају 2015, на празник Светог Василија Острошког, од митрополита Амфилохија Давидовић је добио орден Светог краља Милутина за немјерљив допринос који је дао у обнови манастира Острог и православних светиња широм Црне Горе.

„Велики градитељ, Свети краљ Милутин је у току своје четрдесетогодишње владавине подигао четрдесет храмова, а наш Миодраг Давидовић наставља његово свето дјело обнављајући острошку светињу“, рекао је митрополит Амфилохије 2015, када је одликовао Давидовића орденом Светог краља Милутина.

„Није да Светом Василију није све могуће и није да светац није могао сачувати своју кућу и без нас, али светац хоће и да човјек учини жртву. Светац хоће да му сви неутјешни приђу, да нас оснажи и овјери. Он своју кућу на земљи хоће не ради себе него ради нас. Ово говорим онима који другачије мисле и пуштају да их ово вријеме смутно, вријеме стидно, покори и обљуби. Светиња је обновила саму себе, али је обновила и свака благочестива душа, свјетлост у очима моје почивше сестре Милијане, па је ово мали дар и за покој њене душе“, рекао је Давидовић.

Заједно са привредником Спасојем Албијанићем, Давидовић је финансирао изградњу Спомен-музеја српским жртвама страдалим у Милошевићима и Старом Броду код Вишеграда.

Поред тога што је велики ктитор прваославних светиња, Давидовић важи и за финансијера српских странака у Црној Гори. Ове године имао је политичких излета, па је – како је недавно рекао у црногорским медијима – помогао оснивање новог опозиционог блока под називом “Да свако има”, којег чини коалиција неколико опозиционих (просрпски) оријентисаних странака, пише „Блиц“.

Са владиком будимљанско-никшићким Јоаникијем Дака Давидовић је очигледно дијелио став о актуелној судбини српског народа у Црној Гори.

Подсјетимо, владика Јоаникије је прије годину дана изјавио да „у Црној Гори није било оволике мржње према српском народу као што је то данас“.

Владика је напоменуо да је „српски народ научио да трпи и да се нада, вјерује, да се моли и прашта, те да ће, без обзира на искушења, ићи напријед“.