Сећате ли се бакине укусне и сочне пите? Пита се налази на скоро свакој трпези, у свако доба године, одговарајућа је за доручак, ручак и вечеру.

Сви знамо да се традиционална пита припрема са белим сиром. Истина је да не постоји ништа лепше од домаће замешене пите.

Ово укусно јело од теста може да буде слано и слатко, прирпема се се ра разним надевом. Најчешће коришћени надев су сир, спанаћ, празилук, бундева, јабуке и ратлук.

Ако и ви желите да научите да правите питу, стављајте кецељу и засучите рукаве. У овом чланку ћемо вас упознати са свим финесама код печења млечне пите. Хајде да почнемо!

Потребни састојци:

За тесто: 1 кг брашна, 3 јајета, 250 мл лимунаде, 1 супена кашика соли, 10 г квасца,

За надев: 500 г сира,

За премазивање: 250 г свежег маслаца,

За прелив: 200 мл свежег млека, 3 јајета, 30 г шећера.

Начин припреме:

У традиционалној припреми се користе разна средства за надолажење. У овом рецепту ћемо припремити тесто са квасцем за хлеб.

Прво помешамо квасац са мало воде. Додајемо масноћу, со, јаја, брашно, лимунаду. Изузетно је важно да просејемо брашно, да се обогати ваздухом, што помаже развоју квасних гљивица.

Након тога замесимо тесто од горе наведених састојака. Поделимо на 5 делова и остављамо да надође на температури 32-35 степени. Покријте влажном крпом да се не ухвати корица.

Развучемо 5 кора, пречника око 25 цм, намажемо масноћом и посипамо мрвљеним сиром. Развлачење кора није лак посао – потребна је мајстортска рука и стрпљење, зато што треба да буду баш танке.

Коре увијамо у ролат, увијамо као чвор и развучемо (да буде дупло дуже), након тога поређамо у плех, претходно намазан масноћом. Лепо је да се не додирују, да би могле боље да надођу.

Немојте заборавити да се производи од теста са квасцем пеку на темепратури од 180-200 степени. Печемо у умерено угрејаној рерни. Након око 15 минута, питу преливамо преливом за питу.

Враћамо питу у рерну и печемо на истој температури још око 20-25 минута.

На крају исечемо и сервирамо док је још топла.

Нека вам је укусно!

Прочитај још: хттпс://бонапети.рс/н5-104988-Финесе_код_печења_пите