„Не можеш напоље мокре косе“ или „Осуши косу барем два сата пје него изађеш напоље“, реченице су с којим смо мање више сви одрастали.

На питање „зашто“ обично би добивали одговор: разболећеш се, искривиће ти се лице или добит ћеш упалу мозга.

Већина нас је тако, углавном не разумевши зашто, то и послушала и то преносимо и на своју дјцу. Но зашто заправо не смемо напоље мокре косе, поготово када је хладно, објашњава за „24 сата“ др. Бранислава Чилић.

– Често чујемо да не остављамо косу мокром дуже време или да не излазимо мокре косе ван, нарочито по хладном времену јер ћемо се прехладити. Када је у питању прехлада, грип, упала синуса и неке друге упалне болести које се повезују с мокром косом онда морамо нагласити да упала без узрочника упале није могућа, дакле мора постојати бактерија, вирус или гљивица која ће упалу узроковати. Ако је подлога на којој се узрочник размножава к томе влажна и топла то ће му пружити добре услове и болест ће напредовати. Управо то омогућавамо мокром косом – објаснила је др. Чилић.

Но то није једина опасност. Она постоји и код спавања с мокром косом.

– Већа је опасност од развоја гљивичних инфекција власишта посебице ако се иде спавати мокре косе. Влага продире у јастук скупа с ољуштеним ћелијама власишта те тако ствара легло гљивица Малассезиа које требају влажну околину, а доводе до сврбежи власишта посебно код особа које имају себороични дерматитис власишта, када је појачано лучење лојних жлезда. Може се развити и буђ која такође није пожељна у коси – додала је др. Чилић.

Зашто је зими мокра коса проблем?

– Током зиме и опћенито хладних дана, мокра кожа и коса појачано отпуштају топлину тела те тако доводе до снижавања температуре тела што може бити непријатно уколико немамо повећану телесну температуру. Тада се могу потхладити мокри делови тела те им нарушити имунитет – разјаснила је лекарка.

– Када говоримо о естетици онда свакако не препоручујем ићи мокре косе на спавање јер ће се мокра коса више уплести и замрсити а и ломљивија је од суве косе те може доћи до великог губитка делова власи што смањује густоћу косе. Све наведено је различито примењиво код различитих људи имајући у виду нашу различитост, навике, године, имунитет, квалитет косе и имамо ли брижне особе у околини које ће рећи: „Не иди ван мокре косе разболећеш се – закључује др. Чилић.