Пажљиво уберите са рукавицама ову јединствену биљку и постоји шанса да излечите многе тегобе..

Заиста, ретке су биљке које лече толико широк спектар обољења. Коприва, између осталог пружа велико олакшање и код дијабетеса, реуматоидног артритиса и алергијског ринитиса, који су праве епидемије 21. века.

1. Дијабетес

Истраживања су открила да коприва (њени листови и стабљика) помажу у снижавању нивоа глукозе у крви, стога може бити и добра помоћ у лечењу дијабетеса. Лековите материје присутне у коприви стимулишу гуштерачу на отпуштање инзулина, док истовремено инхибирају деловање алфа-глукозидазе – ензима задуженог за разградњу угљених хидрата. Захваљујући томе, тело спорије апсорбује глукозу па се спречава нагли пораст нивоа шећера у крви.

Примена: свако јутро исцедите у соковнику сок од свежих листова коприве. Сок пијте разређен с водом (помешајте 15 мл сока с пола чаше воде). Увек пијте сеже измиксирани сок.

2. Реуматоидни артритис

Коприва смањује упалне процесе у организму, стога може да ублажи и тегобе које изазива реуматоидни артритис. Њени листови имају благотворано дејство на артритис и док особа мирује и док је активна. Ова моћна биљка дјелује тако да инхибира леукоцитну еластазу, која игра важну улогу у упалним процесима у организму.

Јесте ли знали да се у древно римско доба примењивала метода „шибања“ коже копривом као помоћ код хроничне реуме? Звучи неверојатно, али заиста помаже.

Реч је о тзв. уртикацији, односно масажи тела копривом с циљем подстицања циркулације.

Стављањем свеже коприве на болна места ублажавају се симптоми и тегобе артритиса и ишијаса. Када листови дођу у контакт с кожом, делују као окидачи за стварање хистамина и серотонина у организму, што ублажава бол. Ипак, ако се ужасавате „шибања копривом“, слободно конзумирајте чај, који има диуретска својства, помаже елиминацији мокраћне киселине и натријума из организма и олакшава тегобе узроковане гихтом, реумом и артритисом.

Примена: 2 кашичице сушене коприве прелијте шољом вруће воде, оставите да одстоји десетак минута па процедите. Двапут или трипут дневно попијте по шољу овог чаја.

3. Алергијски ринитис

Алергијски ринитис је упала слузнице носа која резултира кијањем и сврабом. Због ринитиса данас све већи број људи посећује лекара опште праксе. Но, као и код других алергија, и код алергијског ринитиса увелико може да помогне обични чај од коприве. У једној студији чак је 57% пацијената изјавило да им је коприва ублажила симптоме алергије, а 47% њих потврдило је да им је коприва више помогла него класични лекови.

Примена: током сезоне алергије (можете започети и пре) сваки дан попијте по 2-3 шоље свеже скуваног чаја од коприве.