Изградња аутопута Појате-Прељина (Моравски коридор) почела је данас у подне у присуству председника Србије Алексанадра Вучића и представника Владе Србије и конзорцијума Бехтел-Енка који је главни извођач радова.

Председник је стигао у Појате око 12 часова.

Моравски коридор градиће се у дужини од 112,3 километра, а радови би требало да буду завршени за четири године.

Та саобраћајница повезаће све веће градове централне Србије где живи више од пола милиона људи – Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац, као и Коридор 10 и аутопут “Милош Велики” (Коридор 11).

Директор Регионалне привредне коморе у Крушевцу Предраг Вукићевић каже за РТС да у Расинском округу послује око 11.000 привредних субјеката, 2.500 привредних друштава и 8.500 предузетника.

– Укупан број расте у последњих шест година. Изградњом Моравског коридора стичу се услови да наши привредници добијају директну комуникацију са свим осталим деловима земље и света, смањују се укупни трошкови у привреди, штеди се време– истакао је Вукићевић.

Влада Србије је са америчко-турским конзорцијумом Бехтел-Енка 5. децембра потписала комерцијални уговор и изградњи Моравског кодора у вредности 745 милиона евра, а предвиђени су и додатни радови и директни и индиректни материјални трошкови од 20 одсто.

Моравски коридор биће најшири, али и први дигитални ауто-пут са бесплатним интернетом и обавештењима за возаче, што ће омогућити бржи и безбеднији саобраћај.

Поред изградње аутопута, пројекат обухвата и регулацију Западне Мораве и њених притока, као и изградњу телекомуникационе инфраструктуре.