Фото: УГ "Василије Острошки" Соколац

У сусрет бројним крсним славама, Црквена општина Соколац и УГ „Свети Василије Острошки“, у Парохијском дому Романијске Лазарице, организовали су синоћ ново предавање на тему „Крсна слава“. Предавачи су били протојереј ставровфор Златко Богдановић и јереј Милан Ђукић.

Протојереј ставрофор Илија Чупић подсјетио је да је основни циљ оваквих активности вјерска едукација грађана.

– Пошто је ово период крсних слава одлучили смо се за ту тему. Битно је приближити људима како се правилно прославља крсна слава, наше вјерско и национално благо. Драго нам је што је народ препознао ове активности и што биљежимо значајну посјећеност – казао је отац Илија.

Када би питали Србе по чему се разликују од других хришћана, ми бисмо једногласно одговорили зато што славимо крсну славу. Крсна слава је једна жртва односно литургија, јер сви елементи који су заступљени у крсној слави заступљени су и у Светој литургији – рекао је јереј Милан Ђукић.

Фото: УГ „Василије Острошки“ Соколац

– Пошто се наш народ све више враћа вјери и све више прославља крсну славу, по приједлогу свештенства, одлучили смо да нашим суграђанима пружимо одговоре како правилно то чинити и како чувати старе обичаје – истакао је Стефан Бајагић, испред УГ „Свети Василије Острошки“.

Наредно предавање планирано је за 4. јануар, а говориће се о Божићу.