У Средњошколском центру „Василије Острошки“ Соколац током 2019. године активно се радило на унапређењу рада, а све са циљем побољшања услова за одржавање наставе. Најважнија инвестиција била је уградња новог котла, чиме је обезбјеђено уредно гријање бар за наредну деценију. Укупна вриједност била је нешто више од 20.000 КМ, а средства су обезбјеђена су уз подршку Града Источно Сарајево, те учешћем саме школе.

Према ријечима директора ове школске установе Мирослава Максимовића, МОСИ Соколац 2019 учврстиле су сарадњу са локалном заједницом.

– Обезбјеђивањем смјештаја пружили смо подршку у организацији ове велике спортске манифестације. Код нас је било смјештено 270 спортиста. Показали смо да имамо слуха за спортске догађаје, поготово знајући да се велики број наших ђака бави неким спортом, те да смо отворени за сваки вид сарадње са локалном управом – додао је он.

Као круна свега наведеног је недавно постигнут договор са начелником Сокоца Милованом Бјелицом и директором Спортске дворане Миланом Цуровићем о кориштењу дворане за одвијање часова из физичког васпитања.

– Идеја је постојала годинама уназад, како од стране професора физичког васпитања, тако и од стране Савјета родитеља. Договорено је да општина финансира гријање у дворани, а да школа и ученици сносе кривицу уколико би дошло до неких оштећења просторија. Наши ученици су прошле године били најуспјешнији спортисти од када постоји школа и заиста су заслужили да имају квалитетне часове из овог предмета – изјавио је Максимовић.

Професор физичког васпитања у СШЦ „Василије Острошки“ Данило Тадић казао је да се годинама инсистирало на идеји, која је потекла искључиво ради интереса ђака.

– Захваљујем се свима који су подржали наше дугогодишње иницијативе да се нешто промијени по том питању, посебно локалној управи и директору дворане. Сада ћемо дјеци моћи много више пружити из предмета физичког васпитања – казао је професор Тадић.

У овој години урађене су значајне активности у подручној школи у Хан Пијеску, гдје је замјењена столарија.

– Вриједност инвестиције је преко 53.000 КМ, а пројекат је рађен уз подршку УНДП-а, док је један дио средстава обезбиједила општина Хан Пијесак. Ово је било неопходно учинити, јер је постојећа столарија била у потпуности дотрајала, те је било потребно дуже вријеме да се просторије загрију. Сада је одвијање наставе умногоме олакшано – каже директор соколачке средње школе Мирослав Максимовић.

Иако успјешно приводе крају прво полугодиште и 2019. годину, већ се планирају активности за друго полугодиште.

– Већ у марту бићемо домаћини регионалних такмичења у одбојци и рукомету у оквиру Малих олимпијских игара. Претходних година били смо домаћини републичких такмичења у атлетици, које ће сљедеће године бити одржано у Бањалуци. Зато смо се изборили да наставимо рад у спортком духу, те да орагнизујемо такмичења бар на регионалном нивоу. Имамо добру сарадњу са спортским клубовима у Сокоцу и не сумњам да ће све опет бити на завидном нивоу – истакао је Максимовић.

Он је подсјетио да су ученици ове школе познати по постизању добрих резултата, не само у области спорта.

– Освајали су значајна признања на школским, регионалним и републичким такмичењима из различитих предмета, што нас чини веома поносним. Морамо поменути да и нашем наставничком кадру не мањкају признања. Ових дана је професирица српског језика и књижевности Невенка Ђурковић са кратком причом „Мој деда и стара крушка“ освојила другу награду на конкурсу „Блесак“, који је објавио часопис ученика и професора средњих школа „Огледало“ – додао је директор СШЦ „Василије Острошки“.

У овом периоду, по пракси, спроводи се анкета међу ученицима завршног разреда Основне школе „Соколац“, како би у средњој школи имали увид у то који смјерови их највише занимају.

– Понудили смо им гимназију – општи смјер, гимназију – математичко – информатички смјер, економски техничар и смјер примарни произвођач дрвета. Ријеч је о струкама за које тренутно имамо услове, међутим коначна одлука зависиће од жеље ученика и ресорног министарства. Прошле године министарство је дало сагласност да упишемо све четворогодишње струке, међутимм према закону стоји да школе које имају више од сто ученика морају уписати један разред трогодишње струке, што ће се вјероватно примјењивати у сљедећој години – појашњава Максимовић.

Школску 2019/2020. годину у СШЦ „Василије Острошки“ Соколац похађа 383 ученика, од којих је 51 ученик у подручној школи у Хан Пијеску.