Живот постоји у неким од најекстремнијих окружења на Земљи, од сувих пустиња и смрзнутих тундри, до токсичних отвора у океанском дну. Али научници су пронашли једно место где живот никако не може да опстане, показује ново истраживање.

У језерима депресије Далол у Етиопији нема живота, чак ни на нивоу микроорганизама. Далол је једно од најекстремнијих окружења на Земљи, невероватно вруће, слано и кисело.

Читав предео испуњен је малим језерима и изворима изузетно киселе и слане воде, која заједно са околним тлом производи предивне палете боја – зелене, жуте, наранџасте и браон.

Иако наизглед делује интригантно и као пејзаж са друге планете, цело подручје је веома негостољубиво и ваздух је токсичан због вулкана који лежи испод егзотичног рељефа.

Језерца преко вулканског кратера и тла и испуњена сољу, отровним гасовима и кипућом водом као одговор на екстремно хидротермално деловање.

Чак и зими дневне температуре на овом месту могу да пређу 45 степени Целзијуса. Неки од хиперкиселих и сланих природних базена имају негативне пх вредности.

Због екстремних услова, подручје је одувек фасцинирало научнике, а једна од експедиција отишла је 2016. године да види да ли живот може да се развија ту. Том приликом је утврђено да у тим водама постоје микроорганизми величине једног нанометра, али је ново истраживање, засновано на већем броју тестова, то оповргло.

– Одбацујемо недавне тврдње о животу у полиекстремним Далол изворима. Уверили смо се да нема живота у тим сланим, врућим и хиперкиселим базенима. И то упркос томе то је дисперзија микроба на том месту интензивна, због посете људи и ветра – наведено је у истраживању објављеном у часопису „Природа, екологија и еволуција“.