У Републици Српској и Федерацији БиХ данас се очекују падавине, обилније у централним крајевима и на југу, а у Посавини и Семберији јак вјетар са олујним ударима, док су за вече и наредну ноћ метеоролози најавили снијег и сусњежицу на планинама.

Прије подне ће на сјеверу, сјевероистоку и дијелом на истоку бити без падавина, док се у осталим предјелима мјестимично очекују киша и пљускови, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Обилнијих падавина биће на југу и у централном појасу, а прогнозирана количина падавина је између 40 и 60 литара по метру квадратном, локално и више. Слабије кише биће на сјеверу.

Пад температуре ваздуха очекује се у другом дијелу дана, па ће током вечери и ноћи на планинама почети да пада сусњежица и снијег, док ће у нижим предјелима мјестимично и даље падати слаба до умјерена киша.

Падавине ће престати до сутра ујутро, једино ће се задржати на истоку.

Дуваће јак, прије подне, на моменте олујни југо, посебно на југу и планинском појасу. Током дана вјетар ће скренути на западни, јак до веома јак на западу, а у Посавини и Семберији имаће и олујне ударе. На југу и југозападу доћи ће до слабљења вјетра.

Највиша дневна температура ваздуха на западу и југу до 12 степени, на сјевероистоку до 14, у централном планинском појасу од један до три степена. Према ноћи температура ће бити у паду, па ће у планинама пасти до минус два степена Целзијусова.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, јутрос киша пада у Херцеговини, те у централним и сјеверозападним подручјима.

Највећа количина киша у протекла 24 часа забиљежена је у Херцеговини. У Гацку су пала 54 литра по метру квадратном, на Чемерну 51 литар, у Требињу и Билећи 34 литра.

На Мраковици је пало десет литара по метру квадратном, у Мркоњић Граду и Рибнику девет, у Добоју и Шипову шест, у Бијељини пет, у Бањалуци четири, у Новом Граду, Зворнику и Фочи три, на Хан Пијеску два и на Сокоцу један литар по метру квадратном.