Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Сенада Свраке (53) из Рудог и Аиде Свраке (39) из Сарајева, те правног лица “Елстер-Цоммерце” д.о.о. Сарајево због сумње да су утајили 3.569.592 КМ.

Оптужени се терете да су, у својству власника и директора предузећа “Елстер-Цоммерце” д.о.о. Сарајево, приликом увоза великих количина сирове кафе из иностранства у БиХ, подношењем лажних фактура о фиктивно оствареном промету, стварали привид оствареног промета, кафу набављали на црном тржишту, те незаконито пријављивали улазни одбитак ПДВ-а.

“Оптужени су на тај начин утајили порезне обавезе ПДВ-а у укупном износу од 3.569.592,55 КМ, за који износ су оштетили буџет и све грађане БиХ, а за себе прибавили незакониту имовинску корист”, наведено је у оптужници.

Истрагом је утврђено постојање више десетина фалсификованих фактура за увоз којима су утајени износи ПДВ-а у различитим износима, најчешће од 10.000, 20.000 КМ, али и другим износима, те је кафа приликом увоза лажно приказивана фактурама за увоз соје, глине и слично.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело пореске утаје или преваре из члана 210. КЗ-а БиХ.

“Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем око 60 свједока и стручних вјештака, те прилагањем више стотина доказних материјала и финансијске документације”, навели су у Тужилаштву.