Фото: Свјетлана Рајић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица и његови сарадници састали су се данас са директором Одјељења за маркетинг Европског добровољног пензијског фонда Здравком Зечевићем. Повод састанка је био информисање о раду овог друштва и предностима сарадње и штедње у истом.

Директор Здравко Зечевић рекао је након данашњег састанка да се нада да ће у наредном периоду начелник са својим сарадницима препознати интерес за општину Соколац и бенефите од укључивања свих радника чије се плате финансирају из буџета општине, те да ће формирати пензијски план.

Европски добровољни пензиони фонд пружа једну врсту додатне сигурности свим људима који се опредијеле да штеде у нашем друштву, а прије свега ми тражимо послодавца који препознају потребу за ширењем свјести о потреби штедње, на начин што ће упланирати и исплаћивати радницима један дио пензионог доприноса на мјесечном нивоу, рекао је Зечевић.

Он је додао да је Влада Републике Српске донијела Одлуку о организовању пензијског плана за све запослене чије се плате финансирају из буџета Републике Српске и на тај начин је дала снажну подршку овом виду осигурања.

– Сигурни смо да ће и у наредном периоду овај вид осигурања бити препознат код свих јавних и приватних субјеката и да ће се одлучивати на суфинансирање пензијског доприноса за своје раднике, зато што су пореске олакшице изузетно издашне.

Директор Здравко Зечевић је навео и примјер облика штедње путем Европског добровољног пенизоног фонда.

– Уколико би сте се одлучили да повећате раднику плату за 100 конвертиблиних марака, трошак послодавца је у том случају у овим условима 165 КМ, а када бисте се као послодавац одлучили да уплатите исти износ свом раднику Европском пензионом фонду ваш трошак би био колико сте и уплатили, јер немате додатних обавеза и уплата. Када је упитању пореска олакшица са становишта радника, то јесте када би се радник одлучио без подршке послодавца да штеди у нашем Фонду до 100 конвертибилних марака своје бруто плате, то би значило да ће на његов индивидуални рачун након потписивања уговора са фондом бити дозначено 100 КМ из његове бруто плате, а ефекат на нето плату би био 60 КМ, то јесте плата би била мања за 60 КМ. Значи за 60 КМ радник може да добије 40 КМ пореза и доприноса којих се Република Српска одриче у име радника. Љепше је рећи да Република Српска улаже у особе које се одлуче за овај вид штедње, истакао је Зечевић.

Према његовим ријечима Република Српска се три пута изложила овом производу. Први пут када је увела пореске олакшице, самим тим директно се одрекла дјела својих прихода, други пут Влада Републике Српске својим закључком је дала сагласност Друштву за управљање пензијским резервним фондом да формира Европски добровољни пензијски фонд заједно са Еврпском банком за обнову и развој и Триглав пензијским друштвом, и трећи пут када је донијела Одлуку о организовању пензијског плана гдје показује јасну опредјељеност РС да мотивише и промовише ову врсту штедње, да би се на неки начин смањио притисак на ФОНД ПИО.

Avatar
Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.