Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није могуће укинути Републику Српску супротно вољи српског народа и да то Србија не може да прихвати.

“То може да се деси уколико то буде воља српског народа. Супротно вољи српског народа да укинете Републику Српску, Србија не може да прихвати”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Вучић је напоменуо да су Србију “напали” и Сарајево, али и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик због начина на који је Република Српска поменута у приједлогу Стратегије одбране и националне безбједности Србије.

“Јуче нас је за то исто напао Додик. Они су нас /Сарајево/ напали зато што помињемо Републику Српску, а то је наша међународно-правна обавеза по Дејтонском споразуму, а Додик је рекао: `А што помињете БиХ?`, ако сте разумели смисао његових речи. Чак је рекао: `Тражићемо да се избаци БиХ из тога`”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је притом Србија само радила свој посао, поштовала Дејтонски мировни уговор и навела да је за очување Републике Српске унутар БиХ.

Вучић је додао да у Србији ћуте на увреде које стижу из Сарајева, као и на то да је Косово за њих независна држава.

На питање да ли сматра да су се инциденти попут оног у Народној скупштини Републике Српске, затим оног у Црној Гори прелили у Србију, Вучић је рекао да није теоретичар завјере да у свему види сличност.

“У Републици Српској је дошло до међустраначког сукоба у вези тога да ли носите НАТО заставице или не, у Црној Гори су били једини веома озбиљни разлози за политичко трвење, а не физички сукоб, јер је реч о важној теми за српски народ”, рекао је Вучић.

Он је указао да је у Србији изазван инцидент, јер је неко неко ко бојкотује Скупштину, а прима плату од грађана иако свој посао не ради, ријешио да га направи без икаквог разлога.

“Нико не зна шта је било у Скупштини Србије. Који је разлог био за то. Људи које народ неће, имају мање од 10 одсто морају инцидентом да постану видљиви. Највећу грешку су направили људи из СНС-а што су малој фашистичкој групи дозволили да буду видљиви”, рекао је Вучић.

Он је закључио да су изазивачи инцидента у Скупштини Србије директно одмагали Србима у Црној Гори.

“Када нам је потребна озбиљна реакција, да помогнемо нашем народу не кршећи узусе међународног јавног права, што значи да помажемо знањем, правом, дипломатским путем, политичком, али смисленом, сврсисходном реакцијом, код нас се увек појаве будале које реагују као и 2004. и 2008. године. Тако ће данас да ураде све да побољшају популарност режима Мила Ђукановића, а да не помогну српском народу и Српској православној цркви”, закључио је Вучић.