Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас на представљању инвестиционог плана у наредних пет година да је Србија издвојила додатних 100 милиона евра за пројекте сарадње са Републиком Српском.

Наша је обавеза да због нешто лакше ситуације и много већег нивоа инвестиција које имамо помогнемо Републици Српскоју различитим видовима повезивања са матицом, притоме никада не угрожавајући територијални интегритет БиХ”, рекао је Вучић представљајући инвестициони програм “Србија 2025”.

Вучић је најавио да ће просјечна плата у Србији на крају 2025. године бити 900 евра, а просјечна пензија 430 до 440 евра.

Он је истакао да је први циљ плана “Србија 2025” да се драстично смањи пропорција одласка младих из земље у шта ће бити уложено 700 милиона евра.

“То је борба за младе брачне парове да лакше стекну кров над главом, да раније почну да раде, раније добију децу да не бисмо губили читаву генерацију”, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће бити издвојено и 200 милиона евра за повећање средстава за новорођену дјецу, субвенционисање вртића, биомедицински потпомогнуту оплодњу, савјетовалишни рад када је ријеч о репродуктивном здрављу младих, заштиту и превенцију дјеце обољеле од аутизма и помоћ мајкама у сваком погледу приликом трудноће и рађања дјеце.

Вучић је рекао да је програм “Србија 2025” вриједан укупно 14 милијарди евра, што је отприлике још један додатан буџет Србије, као и да би 2025. године могао да износи и 17 милијарди евра.

“За све ове пројекте ћемо имати цео један буџет на располагању и то уз конзервативно тумачење привредног раста од 4,5 одсто, а не пет или шест одсто, за шта ћемо се борити”, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће у оквиру програма “Србија 2025” више од пет милијарди евра бити уложено у путну инфраструктуру.

Вучић је навео да је Србија у новембру имала највећи раст у Европи од шест одсто, а годину ће завршити са растом БДП-а од четири процента, иако су раније пројекције говориле да ће тај раст бити 3,5 одсто.

Он је рекао да, према прелиминарним подацима, стране директе инвестиције износе 3,8 милијарди, што је девет одсто више него 2018. године.

Вучић је истакао да је у протеклих пет година промијењено лице Србије, која је 2014. године била у катастрофалној финансијској ситуацији, а да је сада вријеме да се изађе са другачијим мјерама, које, за разлику од претходних, неће погодити грађане, већ владу и директоре.

“Ово је план шта ћемо да урадимо, не само о пројектима, јер наш циљ је пре свега да људи живе боље и да драстично смањимо пропорцију одлазака младих из Србије, да они остану у земљи”, поручио је Вучић.