С доласком 2020. године сви су резимирали протеклу деценију и предвиђали каква ће бити наредна. Ипак, можда смо пожурили, судећи по одређеном схватању времена.

Ово питање, када се деценија завршава, а када почиње друга, поставља се скоро увијек када календар од године која се завршава на 9 прелази у годину која се завршава са нулом. Тако је било 1989. Онда 1999. А онда и 2009. Да ли је 1. јануар 2020. почетак нове деценије? Или она, у ствари, почиње годину дана касније, 1. јануара 2021?

Када нова деценија почиње зависи од тога кога питате, пише ЦНН.

Америчка морнаричка опсерваторија, агенција која води рачуна о времену у САД, позабавила се овим питањем 1999. године када су људи полемисали о томе када почиње нови миленијм. Према астрономском систему кроз који рачуна вријеме, опсерваторија је саопштила да ће нови миленијум почети 1. јануара 2001. године.

Тим системом вријеме се рачуна у Грегоријанском календару, који такође почиње првом годином прије нове ере. У календару свакако не постоји нулта година. Ипак, колективна свијест је нешто друго. Када размишљамо о деведесетима, ту подразумијевамо период од 1990. до 1999. године. Нема ни смисла рачунати 1990. као дио ере осамдесетих, преноси Недељник.

Такође, постоји психолошки аспекат овог феномена назван “round number bias”, који означава потребу да године са округлим бројем сматрамо почетком новог раздобља.

Константин Бикос, уредник портала TimeandDate.com, зато каже да су оба виђења исправна.

Други истичу да је систем на којем је наш календар заснован сам по себи непрецизан и неконзистентан, те да је читава дискусија о овом питању у старту утемељена на погрешним претпоставкама; у Јулијанском календару, претку данашњег календарског система, за прву годину узима се религијски догађај, рођење Исуса, којем не само да недостаје астрономска релевантност, већ је заснован на религијској доктрини и стога је, у најбољем случају, ништа више од грубе процјене.