Грађани општине Соколац, представници јавног и политичког живота, представници борачке популације и демобилисаних бораца, представници културних институција и свештенство Црквене општине Соколац, окупили су се јуче на пријему и коктелу који је код градске фонтане организовао начелник општине Соколац Милован Бјелица, како би на достојанствен начин обиљежили 9. јануар, Крсну славу и Дан Републике Српске.

Окупљене грађане поздравио је протојереј Илија Чупић, који је рекао да је данас, више него икад, важно сачувати мир и слогу.

Вријеме у ком живимо је вријеме тешкоћа. Оно нас обавезује да се сви заједно посветимо једном циљу, а то је да градимо јединство и да живимо као браћа. Не смијемо да заборавимо нашу браћу и сестре који су оно најсветије и највеће, свој живот, положили у темеље наше Републике Српске. Захваљујући тој жртви ми данас живимо у држави која је послије Немањићке, прва српска држава која је створена на овим просторима. На Малом Зејтинлику помолили смо се за све оне који су своје животе дали за Републику Српску, рекао је протојереј Чупић.

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица, истакао је да је 9. јануар 1992. године, био дан јединства српског народа.

– Републику Српску је наш народ бранио и пале су огромне жртве, њих око тридесет хиљада. Људи су били принуђени да бране своја огњишта и велика је цијена плаћена. Данас не смијемо заборавити оне које се налазе у казаматима и боре се за правду. Њима је много лакше када виде да ми данас чувамо Републику Српску. Друге отаџбине немамо, а Соколац је показао јединство и слогу и надам се да ће тако бити и у другим срединама, да ћемо се у овим тешким временима изборити за очување Републике Српске, казао је Бјелица.

Предсједник ОО СНСД-а Соколац и одборник у Скупштини града Источно Сарајево, Мирко Чоловић, рекао је да је прије 28. година створена Република Српска, јер је српски народ осјетио да треба да има своју државу, јер без ње нема напретка и будућности.

– Свих ових година Републику Српску смо чували и очували и данас је она стабилна, са свим њеним институцијама. Оно што је наша обавеза јесте да поштујемо и уважавамо оне који су је прогласили, оне који су је сачували у рату и оне који данас о њој воде рачуна, а то је народ. Нико Републику Српску не може отети ако имамо сложан народ, ако васпитавамо наша покољења и учимо их да чувају своју земљу, казао је Чоловић.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара, јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ. Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статус.