Управо су Азтеци и Маје први нагласили важност чиа семенки, међутим савремени свет је тек недавно признао ова семена као суперхрану. Ова ситна семенка је веома богата хранљивим материјама и захваљујуц́и свом неутралном укусу може се додати у било који оброк.

Покушавамо да се придржавамо здраве исхране, због чега смо одлучили да мало чињеница посветимо овим чаробним семенкама и откријемо које користи доносе нашем телу.

Чувају здравље костију и зуби

Чиа семенке су богате разним минералима који су познати по својој улози у здрављу костију, а нарочито калцијуму, који игра главну улогу и помаже костима и зубима да остану јаки и одржава добро здравље зуби. 25 г чиа семенки садржи 157 мг калцијума, што је више од количине калцијума у 100 мл млека.

Смањују ризик од дијабетеса

Незасиц́ене масти, влакна и протеини су познати као добри регулатори нивоа шец́ера у крви. Министарство пољопривреде САД-а сматра да су чиа семенке једна од најкориснијих намирница које можете да користите за лечење дијабетеса.

Помажу у спречавању затвора

Чиа семенке су богате влакнима, што доприноси побољшању варења. Штавише, захваљујуц́и нерастворљивим влакнима која садрже чиа семенке, они постају гел када дођу у контакт са водом. Ова супстанца побољшава рад црева и на тај начин спречава затвор.

Појачавају метаболизам

С високим садржајем витамина Б, чиа семенке помажу у убрзавању метаболизма. Штавише, богати омега-6, помажу телу да апсорбује разне витамине растворљиве у мастима који доприносе губљењу килограма.

Помажу побољшању сна

Серотонин и мелатонин су 2 хормона који су одговорни за добар сан. Производе их триптофан (аминокиселина), а пошто чиа семенке садрже триптофан, оне поспешују бољи сан и опуштање.

Одржавају здравље срца

Омега-3 и Омега-6 које чиа семенке садрже смањују упалу и снижавају крвни притисак. Све ове ствари доприносе и помажу у одржавању здравља срца.

Повећавају енергију

Б витамини, гвожђе, цинк и магнезијум су ствари у чиа семенкама које помажу да појачате енергију. Само додајте ове семенке у свој омиљени смути и уживајте у дану пуном енергије.

Успоравају старење

Будуц́и да садржи велику количину антиоксиданата, чиа семенке помажу бржој обнови коже као и спречавању оштец́ења. Поред тога, витамин Е који садрже доприноси успоравању старења.

Подстичу губитак телесне тежине

То је због влакана у чиа семенкама које људима дуго дају осец́ај ситости. Ово помаже у смањењу апетита и губитку тежине. Уз то, ова семенка се шири када апсорбује воду, што доприноси смањењу апетита.

Само додајте 1 или 2 кашике сирових чиа семенки у чашу воде, добро промешајте и попијте брзо. Чиа семенке су такође способне да сагоревају масти у стомаку.

Хоц́ете ли почети јести чиа семенке након што прочитате овај чланак? Које су друге суперхране којих сте свесни да доносе оволико здравствене користи као и чиа семенке?