Заповедник Иранске револуционарне гарде генерал Амир Али Хадјизаде изјавио је да његова јединица прихвата “потпуну одговорност” за обарање путничког авиона.

У свом обраћању на државној телевизији, Хадјизаде је рекао да је, када је сазнао за обарање авиона, у којем је погинуло свих 176 путника, “пожелео да је мртав”.

Иранске оружане снаге навеле су да су замениле авион за непријатељску мету у тренутку напада иранских балистичких ракета на две војне базе у Ираку, у којима су стациониране америчке трупе.

У свом обраћању на државној телевизији, Хадјизаде, шеф ваздухопловне дивизије рекао је и да је авион оборен ракетом кратког домета, а наводи и да су мислили да је уместо авиона у питању непријатељска крстарећа ракета пошто се летелица окренула ка “осетљивом војном центру” Револуционарне гарде.

Тај напад је био одмазда због убиства иранског врховног генерала Касима Сулејманија који је погинуо у америчком ваздушном нападу у Багдаду.

Црне кутије украјинског путничког авиона, који је оборила иранска војска код Техерана, биће послате у Француску на декодирање.