Сви знају о ноц́ном животу Београда, новосадским фестивалима и мрачним 90-има – али шта је са пирамидама, прављењем сата и малина?

Ако желите да импресионирате своје пријатеље својим знањем о Србији, једноставно им испричајте ове мало познате чињенице.

Вампири

Вампири су очигледно митске звери, али сама реч потиче из српског језика. Када су Аустријанци у 18. веку преузели данашњу Војводину, постали су свесни својеврсне традиције међу локалним становништвом.

Срби су имали тенденцију да ексхумирају тела мртвих да би их поново убили. Име вампири се заглавило, и то је једна од ретких међународних речи српског порекла.

Малине

Укусне малине нису баш прве ствари које вам падну на памет кад помислите на Србију. Мале црвене бобице можда нису ни прво воц́е које повезујете са државом. Србија је, међутим, један од највец́их светских извозника малина, и то чак око четвртине целокупног извоза у свету.

Пирамиде

Моц́на планина Ртањ састаје се у савршеној тачки на свом врхунцу, доказујуц́и да вам није потребно да жртвујете хиљаде живота да бисте створили пирамиду.

Римски цареви

Око 18 римских царева рођено је на српској земљи, чиме је Србија по том питању, на другом месту иза Италије. Трајан Деције је био први, рођен 201. године у околини Сирмијума, у селу Будалија (данашњи Мартинци). Константин Велики је несумњиво најпознатији, а био је вођа који је хришц́анство уздигао на улогу државне религије.

Цариград

Цариград је некада био један од најважнијих градова на целој планети. Сада га знамо као Истанбул, али његов претходни назив потицао је од поменутог Константина Великог, човека из Ниша, који је град учинио престоницом целог Царства.

Први сат

Управо је Србин изградио први механички сат у историји другог града Русије. Лазар Србин био је човек одговоран за проналазак, креирајуц́и уређај још давне 1404. Да бисте ово ставили у некакав контекст, Швајцарци нису почели да израђују сатове све до 1601. године, и не морате бити математичар да бисте видели да постоје два века разлике.

Прва слика у свемиру

За први сателитски емитован сигнал из Европе у Северну Америку, за поруку је била одабрана српска фреска по имену Бели анђео, која се налази у манастиру Милешева. Та иста слика је касније послата у свемир у покушају успостављања контакта са ванземаљцима, али није донела успех!