Украјина очекује пуну истрагу и признање кривице, као и компензацију од Ирана због обарања украјинског путничког авиона, поручио је предсједник Владимир Зеленски.

„Иран се изјаснио кривим за обарање украјинског авиона, али ми инсистирамо на пуном признању кривице“, навео је Зеленски у саопштењу, након што је иранска војска објавила да је ненемерно оборила летелицу.

Зеленски је навео да Украјина очекује да се Иран обавеже да је спреман да спроведе потпуну и отворену истрагу и приведе одговорне правде, врати тијела погинулих, исплати компензацију и званично се извини путем дипломатских канала, преноси Ројтерс.

Иран је претходно објавио да је војска те земље „ненамјерно оборила“ украјински путнички авион, наводећи да је у питању била људска грешка.

У саопштењу иранске војске се наводи да је грешком процјењено да је авион „непријатељска мета“ пошто се летјелица окренула ка „осјетљивом војном центру“ Револуционарне гарде.

„У тим условима, због људске грешке, авион је ненамјерно погођен“, наводи се у саопштењу и истиче да ће одговорни бити процесуирани, преноси АП.

Иранска војска је упутила извињење, наводећи да ће усавршити своје системе да би се спријечило да се овакве трагедије више не понове.

Признање је услиједило након што су амерички и канадски званичници навели да је „врло вјероватно“ да је иранска противавионска ракета оборила авион, што је Техеран у почетку негирао, називајући те наводе „великим лажима“.

Авион је оборен у сриједу, неколико сати након иранског ракетирања двије војне базе у Ираку које користе америчке снаге, што је била одмазда за убиство најмоћнијег иранског генерала Касема Сулејманија.

У несрећи је погинуло 176 путника и чланова посаде, већином држављана Ирана или Канађана иранског поријекла, који су се преко Украјине враћали у Канаду након празника проведених у Ирану.