Фото: Небојша Поповић, Спутњик

Хиљаде вјерника Српске православне цркве и грађана вечерас је учествовало у протесним шетњама у Подгорици и појединим градовима Црне Горе због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Хиљаде грађана Подгорице присуствовало је молебану у Храму Христовог васкрсења након којег је улицама града кренула литија коју је предводио епископ диоклијски Методије.

Протојереј ставрофор Драган Станишић је испред цркве Светог Ђорђа у Подгорици поручио свима да ће се сакупљати и сабирати док их не буде толико да све оне одлуке и мисли које имају не поздраве и “ови који их не подносе и којима сметају”.

Он је поручио да зато овај збор “има силу и снагу и регуларност да доноси одлуке, чак да донесе и закон”.

Литије и шетње организоване су у Бијелом Пољу, Беранама, Бару, Херцег Новом, Плужинама, Никшићу, Жабљаку, Даниловграду.

На градском Тргу у Никшићу који је, како преносе медији, био мали да прими све вјернике, народу се обратио свештеник Дарко Ђого са Богословског факултета у Фочи.

Казао је да није могао да не дође јер кад год је народу у Херцеговини и Републици Српској било тешко, Никшићани су били први који су притекли у помоћ.

“У Црној Гори ових дана брани се и успоставља православље у цијелом његовом бићу, у свему ономе што православље јесте, пут живота, пут части, пут духовног узрастања и ако треба пут страдања, али увијек пут правде. Вечерас ми смо овдје да посвједочимо ту правду”, казао је Ђого.

Он је истакао да не постоје двије цркве, већ да постоји “црква и нецрква”, те да светиње по природи својој морају припадати само цркви. Такође, он је додао да су литије заправо духовне одбране части, образа и поштења.

Раније данас литија је одржана и у Бару, а предводио је митрополит Амфилохије.

Митрополија је најавила да ће литије организовати четвртком и недјељом.