Форум театар из Источног Сарајева почиње са припремама 21. “Лут феста”, а ускоро ће бити расписан конкурс за фестивал.

– Интересовање за ново издање “Лут феста” је велико, јер су нам се већ јавила позоришта из иностранства, која су заинтересована за учешће. На овогодишњем фестивалу нас очекује богат такмичарски и пратећи програм уз бројна програмска изненађења. Надамо се да ће се завршетком зграде и формирањем позоришта у Источном Сарајеву поправити и наши услови рада и да ћемо моћи да угостимо и многе технички захтјевније представе на нашем фестивалу – рекао је директор и селектор “Лут феста” Витомир Митрић.

Форум театар ће дати посебан допринос прослави Свјетског дана поезије 21. марта 2020. године када ће бити одржан 18. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе.

– С обзиром на то да је сљедећа година година позоришта и децентрализације културе у Републици Српској, надамо се да ћемо нашим пројектима и манифестацијама дати посебан допринос томе и бити укључени у програмске активности које ће спроводити Министарство просвјете и културе Републике Српске. Надамо се да ће Форум театар у 2020. години добити статус репрезентативног удружења у култури, које додјељује Министарство – каже Митрић.

Филмски и ТВ продуцент Форум театра Александра Митрић најавила је планове за ову годину када је ријеч о филмском фестивалу “Први кадар”.

У Продукцији “Први кадар” 2020. година биће у знаку филма и филмске умјетности, али и 14. издања Међународног филмског фестивала “Први кадар”, који ће бити у потпуности посвећен филмској публици. Фестивал ће наставити са мисијом децентрализације културе и филмске умјетности у Републици Српској одржавањем фестивала у Источном Сарајеву и Зворнику али и кроз бројне програме који ће допринијети томе – истакао је Митрић.

Витомир Митрић истиче да су активности Форум театра у 2019. биле у знаку јубиларног 20. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут феста”, који је одржан у Источном Сарајеву и у девет градова и општина Републике Српске. На фестивалу је учествовало 15 позоришта из девет земаља.

– И прошле године је Форум театар дао посебан допринос децентрализацији културе и умјетности у Републици Српској. Пројекат “Културна и педагошка мисија позоришта”, који је финансијски подржан од стране Министарства просвјете и културе РС одржан је у Хан Пијеску, Калиновику, Трнову, Власеници, Милићима и Источном Старом Граду. Сам назив пројекта “Културна и педагошка мисија позоришта” уводи нас у један озбиљан процес од пресудног значаја за сва даља позоришна искуства у припреми дјеце за сусрете са умјетношћу, који им предстоје у њиховом развоју и образовању – наглашава Митрић.

Двије деценије луткарства

Двадесет година луткарства у Источном Сарајеву обиљежило је исто толико генерација нове младе позоришне публике, којој је усађена љубав према луткарству и позоришној умјетности. Фестивал је кроз луткарска остварења учио младе да његују љубав, поштују различитости и у својим срцима гаје чистоту душе и праве вриједности – каже Витомир Митрић.